BLOSSA 20 – ÅRETS GLÖGG

0
998
Blossa20

 

BLOSSA 20 – MED SMAK AV MYNTATHÉ

Så har BLOSSA släppt sin traditionella årsglögg och i år är det en vitvinsglögg med smak av mynta och grönt thé. Maghrebi-te är ett thé som bryggs på ett ceremoniellt sätt och som påminner om hur vi dricker vår glögg, i gemenskap av vänner och familj, och det är en uppvärmd dryck med smak av diverse kryddor. I detta fallet då Maghrebi-te bryggs på myntablad och socker. Maghrebi-te är ett syrligt thé och det ska enligt Blossa, gifta sig väl med den svenska söta glögg vi är vana att dricka.

Som vanligt kan den drickas både kall och varm och ett sätt är att dricka den som isthé eller som en vintrig Aperol-Spritzer, dvs att man blandar den kalla glöggen med ett bubblande vitt vin som Champagne, Kava, Spumante etc.

BLOSSA 20 BLOSSA ÅRGÅNGSGLÖGG BLOSSA ÅRGÅNGSGLÖGG BLOSSA 20

 

BLOSSA 20 – FÖLJER DEN STARKA TRADITION ATT LETA EFTER SMAKER VÄRLDEN ÖVER.

De senaste åren har BLOSSA bland annat varit inspirerat av Kråkbär, Earl Grey, Indiska kryddor, Yuzu & Ingefära, Arabica, Limone, Blåbär osv, osv. En del utländska men även en del väldigt svenska (Blåbär, Kråkbär, Lingon, Vinteräpple). Det är en kul grej varje år att få små ledtrådar och försöka gissa sig till vad det ska vara för smak år efter år.

Vad är er favorit? Bland flaskorna tycker jag nog att BLOSSA 15 -Earl English och BLOSSA 10 – Saffran är snyggast. Årets flaska är också snygg. Ni kan hitta de flesta HÄR. Smakmässigt så jag faktiskt ingen stor glöggfantast och tycker att en BLOSSA-glögg som inte är en års-modell är godast (1895). Men måste jag välja så blir det nog absolut Chili, Mango och Spiskummin (BLOSSA 18).

 

Maghrebi-tea Maghrebi-tea

 

MAGHREBI-TEA

Lite informtion om Maghrebi. Thé Maghrebi mynta är den vanligaste termen som används för att beteckna den generöst sötade kombinationen av grönt te och färsk mynta. Fulländandet av mynta är vanligt för Maghrebi-regionen i Nordafrika, men det är starkt förknippat med Marocko. Det bereds traditionellt i berrad tekannor, där teet först genomsyras för att producera den så kallade andan som sparas för senare användning. Bladen tvättas och bryggs sedan med tillsats av tesprit och vatten. Alternativt kan andra typer av örter användas istället för mynta, och de kan läggas in i tekannan eller direkt i koppar.

Texten hittade jag på TeaAtlas och använde Goggle Translate för översättningen.

 

BLOSSA 20 BLOSSA 20

 

FLASKDESIGNEN

Flaskans design ska vara inspirerad av Marrakechkakel, den grönblå färgen om havet runt Marocko, siffrorna om de kalligrafiska sättet men skriver på i Marocko. Jag tycker den är snygg och stilren trots många element och den kommer göra sig väl mot en vit eller grå bordsruk. Mot en röd tillika? Nej, då är det nog bättre att servera i något annat.

Från och med idag, den 15 september, går den att förbeställa hos ditt närmaste Systembolag. Då brukar den komma inom 1-2 veckor beroende på något jag inte har en aning om.

Japp, det var årets BLOSSA 20 det. Nu ska den väl provsmakas i dess olika former också men det kommer längre fram.

GAMLA INLÄGG OM BLOSSAS ÅRGÅNGSGLÖGG HITAR DU HÄR:

BLOSSA 19
BLOSSA 18
BLOSSA 17

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here