HUSEBY JULMARKNAD 2019

1
742
Huseby

 

ATT HA VARIT PÅ HUSEBY – ÅRETS FÖRSTA JULMARKNAD.

Så infann sig dagen då julen sätter igång på riktigt. Jag får uppleva julsång, julstämning och julsaker i alla dess former. Detta på Huseby julmarknad på Huseby Bruk. Ni som följer mig vet att jag brukar åka hit och i år var inget undantag. Eftersom jag brukar åka hit så har Huseby Bruk numera använt sig av flera av mina bilder vilket jag tycker är superroligt. kul med uppskattning.

Att gå på julmarknad är alltid lika mysigt. Mindre mysigt var att det regnade och att det stundtals kändes som att jag var på Roskildefestivalen men det försöker jag bortse från. Men i slutet av mitt besök regnade det så mycket att det inte gick att fotografera längre. Då var det bara att ge upp och bege sig hemåt. Det var ok ändå, jag hade smakat vörtbröd, olika sorters senap, ostar, korv, julgodis, kräftsill och fått i mig både en julmust och en lussekatt. Så jag var nöjd och glad.

Men vi tittar lite på bilderna tycker jag, det är ganska många…

 

Huseby Julmarknad Huseby Julmarknad julmarknad Huseby julmarknad

 

HUSEBY-”HUSEN”

Jag går alltid samma runda när jag kommer till Huseby. Först går jag in i Kvarnen precis innanför ingången. Där hittar man ostar, drycker, godis och massa annat gott. I år köpte jag fikongodis som en vän till mig önskade sig. Har aldrig hört talas om dem innan men de var rätt trevliga.

Efter det går jag till Gamla smedjan, ”Glöggstugan” för en runda bland vackra juldekorationer, juleljus och annat härligt. Här brukar jag inhandla tändstickor, adventsljus etc men i år är budgeten snäv så det bidde ingenting. Men det är trevligt att gå där och strosa.

Sen vandrar jag vidare mot Masugnen. Ett är mer ett magasin där det är skönt och varmt att husera ett tag. Här hittar man en rad olika trevliga utställare med allt från skinn och skinndetaljer, ljus, tomtar, halmkreationer, smycken, kaffe och trähantverk bl.a. Här är det mysigt att gå omkring, speciellt när det regnar ute.

 

julmarknad Huseby julmarknad Huseby

 

BLAND GRANAR OCH MARKNADSSTÅND

När jag är klar inomhus börjar jag sicksack mellan marknadsstånden. Jag har flera favoriter men pga av regn och paraplyer blev flera bilder helt oanvändbara, tyvärr. Men jag gillar de vackra granbockarna, smidesståndet, godisvagnen, Enbärstståndet och flera av matvagnarna som finns där. I år var det bla Älgkebab, dansk korv, Fish & Chips.

Blir alltid så sugen på att göra knäckäpplen när jag är vid godisståndet, de är så oerhört vackra. Både de och de stora pepparkakorna.

Räckan är vackert utsmycked med massor av ljusprydda julgranar som bidrar till den mysiga stämningen. Den tar mig också till nästa anhalt. Hyvleriet, fårbonden Johan och Snickeriet.

 

Huseby Julmarknad Huseby julmarknad

 

SNICKERIET & HYVLERIET

Det är trångt om saligheten i Hantverkslängan, speciellt i in- och utgången men det fungerar ändå skapligt. Här, precis i början, retas doftlökarna av kanderade mandlar, cashewnötter, chokladkulor, kanelgodis och annat gott. Lite längre in finner man rader av vackert hantverk i form av de mjukaste och varmaste tofflorna man kan hitta, skäggtomtar, keramik, smide, kläder, kransar och mycket mer.

Här köper jag alltid en skäggtomte från Ompen Konsthantverk. I år fanns tomtarna i flera nya färger men jag höll mig till den mer klassiska, en grå skäggtomte med ett underbart mörkt silverskägg. Det var faktiskt det enda jag köpte på mässan i år. Men jag klämde och känd på de mjuka tofflorna, lyfte vacker keramik och vägde skålar och koppar i handen och hittade otroligt naturtrogna ”ljus” i form av en skål med tomtegröt. (bilden här ovan). Det är alltså inte gröt utan ett ljus. Blev mycket fascinerad.

I Hyvleriet hittar man sill, ost, senap, bröd, godis, korvar, sylt, bullar, mer korv och mer ost. Ja allt man kan tänka sig till julen i matväg helt enkelt.

 

Johan guldlamm Johan guldlamm

Mjuka babytofflor Mjuka babytofflor Mjuka babytofflor

Johan guldlamm Johan guldlamm

 

JOHANS LAMM – AKA FÅRBONDEN

Sen kom jag fram till min julfavorit Johan. Ölandsbonden med de absolut vackraste och mjukaste skinnen och fällarna man kan tänka sig. I år klargjorde jag dock från början att i år blir det ingen ny fäll. Annars brukar han kunna övertala mig men i år var jag benhård. Dock hade han såklart helt otroliga lammskinn som var vita med grått i botten. Och skinn med otrolig lyster och densitet. Vita verkar gå mycket bra i år enligt Johan.

Själv blev jag (återigen) helt betuttad i de små babytofflorna som är så söta att jag vill ha allihopa. Johan sa att det är bara att skaffa barn men jag tänker att det är ju enklare att bara köpa tofflorna rakt av och inte föda upp en hel kull med ungar bara för sakens skull. Han berättade också att väldigt många män reagerade precis som jag på tofflorna och det var ju gulligt.

Johan har dock inte bara fällar och tofflor utan supervarma mössor (har en sen innan och kan intyga att de är magiska), handskar, halsdukar, tröjor och strumpor. Sen säljer han salami och hästkorv också. Det finns alltså mycket att välja på. Om ni träffar Johan så hälsa från mig.

 

Huseby Huseby Huseby Huseby

 

NÄR HUSEBY ÄR SOM VACKRAST

Sen la sig mörkret över Huseby och området blir som förtrollat. Tusentals marschaller, juleljus och ljusslingor leder oss mellan husen. Nu hade det dock börjat regna ganska mycket och min kamera tyckte inte att det var någon höjdare så det blev tyvärr inte så många fotografier. Vädret under veckan verkar dock stabilare så låt inte ev regn avskräcka er.

Det kostar 100 kr att gå in och barn under 12 går in gratis. Tips är att det finns inomhustoaletter både i den gamla smedjan (Glöggstugan/Turistbyrån) och i Masugnen. Kanske även i slottet men där är jag osäker. Huseby julmarknad pågår till och med söndagen den 17 november. Alla öppetider hittar ni på deras hemsida. Där finns över en karta över området och vilka utställare ni kan hitta på marknaden.

Hoppas ni har en chans att åka dit och få en rejäl dos julstämning. Det är underbart!

Tidigare inlägg om Huseby: 2018, 2017 del 1, 2017 del 2.

 

 

DELA
Föregående artikelÅRETS FÖRSTA JULMARKNAD – HUSEBY
Nästa artikelSINGLES DAY – RABATTKODER TILL MINA LÄSARE
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here