TA LUSSEBULLARNA TILL EN NY NIVÅ – LÄGG IN SAFFRAN

0
2024
SAFFRAN

 

FÖR ATT FÖRHÖJA SMAKEN OCH EN ÄNNU VACKRARE FÄRG

Nu på första advent så ska jag lägga in saffran. Eller rättare sagt saffranspistiller. Det här testade jag för några år sen och jag var överrumplad av hur vacker färg och hur mycket smak det gav. Att det dessutom är väldigt lätt är en stor fördel. Det här gör att du får ännu mer färg på lussebullar och mer intensiv saffranssmak. Höjer lussebaket till nya nivåer helt enkelt. Det finns såklart flera andra knep men det är är ett av mina bästa.

Det här behöver du: En ren glasburk med lock (jag brukar sterilisera min), 1 matsked råsocker, 1 matsked cognac (det går nog med annan sprit också), 1 gram saffranspistiller. Vill man göra en större sats är det bara att dubbla ingredienserna. That’s it. Det här gör att du får ut maximalt av ditt saffran.

 

saffran

 

SAFFRANSPISTILLER.

Dessa brukar jag köpa på ICA Maxi men de finns kanske på andra ställen. Jag tror att det går med vanlig saffran också. I år har jag köpt pistiller hos Ninasmat.se. Jag misstänker att man även kan köpa dem i vissa utländsk affären. Det blir en oerhört fin färg och en härlig smak i Lussebullarna, i saffransgodiset eller vad man nu väljer att göra. Man använder själva vätskan när man sen bakar.

Visst är de vackra?

 

saffran saffran

 

INLÄGGNING

Sätt ugnen på 125 grader. Diska glasburken och sätt in den i ugnen när termometern står på 125 grader, låt stå i 15 minuter. Ta ut burken och häll i ingredienserna, cognac, pistiller och socker. Skaka burken tills sockret har löst upp sig och ställ burken i kylskåpet. Skaka lite på burken då och då. Låt den stå minst 24 timmar men den håller sig väldigt länge, säkert upp mot ett år. Så man kan med fördel göra det här tidigare på hösten. Men det går lika bra nu.

 

saffran saffransinläggning saffran saffransinläggning

 

SÅ OTROLIGT VACKERT

Jag älskar att göra den här, det blir en så otroligt fin färg och textur. Och lussebullarna får det där lilla extra som annars är så svårt att få till. Ja det är ett bra knep och framför allt att det är så himla enkelt och tar inte tar någon tid. Ett litet jul-hack som är kul att göra.

Nu får jag vänta några dagar med att baka tills safrransinläggningen är klar med det är ok, det blir desto roligare när det väl är dags. Under tiden försöker jag leta nya recept på saftiga lussebullar. Jag har två jag använder men skulle vilja få till det där lilla extra. Har ni några tips så skriv gärna i kommentarerna nedan.

Ha en fortsatt fin söndag.

 

 

DELA
Föregående artikelGLAD FÖRSTA ADVENT – NU ÄR FÖRSTA LJUSET TÄNT
Nästa artikelEN MYSIG JULKALENDER & EN SMULA TRÖTT
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here