GOD MORGON.
26 dagar till julafton och igår blev jag bjuden på underbara saffransbullar fyllda med mandelmassa och smör. Mina vänner bakade och jag passade på att fotografera och agera mycket frivillig provsmakare. Det var så illa mysigt, glada skratt, julmusik på radion och en ljuvlig doft av Saffransbullar. De här var ljuvliga och jag ska definitivt göra dem hemma hos mig. Det får helt klart bli att sätta en saffransdeg eller två i helgen.
Servera dem varma med ett glas mjölk eller en god kopp kaffe och ni har en underbar stund framför er. Längst ner i inlägget kommer receptet (som är ett lite modifierat recept från ICA).
INGREDIENSER SAFFRANSBULLAR
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 1/2 dl riven mandelmassa
Grunddeg
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 dl vaniljkvarg (i orginalreceptet är det 200 g gräddfil (10 %))
- 1 g saffran (jag brukar ta två, alternativt blanda det med socker och lite konjak el liknande för at få ut så mycket smak och färg som möjligt)
- 2 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 16 – ca 17 dl vetemjöl
- 1 ägg till pensling
- Pärlsocker
SÅ HÄR GÖR DU
Tillsätt nästan allt mjöl, arbeta degen smidig. Låt jäsa i rumstemperatur ca 60 min. Knåda den några minuter på mjölat bakbord.
Placera i bullformar på en plåt, låt jäsa ca 20-30 min.