ÄLSKAR BISCOTTI!
En av mina senaste bakfavoriter är saffransbiscotti. Tycker att det är rätt lagom med en biscotti till eftermiddagskaffet eller kvällsteet. Jag testade Saffransbiscotti på en kaffekjedja för några år sen och blev hooked. Så varje jul försöker jag göra en sats. Det är enkelt om man har en bakmaskin (den behöver inte vara modern, min är från 70-talet, en Electrolux och den funkar utmärkt, går ofta att hitta liknande på blocket el liknande)). Som vanligt är det degen som tar lite tid men sen går det ganska snabbt.
INGREDIENSER:
100 g smör eller margarin
1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl pistagenötskärnor eller andra nötter (jag tog mandel)
Sätt ugnen på 175˚C.
Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret. Blanda saffranet med matfettet. Häll det i en bunke och låt svalna. Rör ner äggen och sockret.
Blanda mjöl och bakpulver. Hacka nötterna grovt. Rör ner nötterna och mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
Dela degen i 4 delar. Rulla varje del till en längd ca 40 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna lite.
Sänk temperaturen till 100 grader.
Skär varje längd i ca 10 sneda skivor och lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt.
Torka biscottin mitt i ugnen cirka 1 timme eller tills de känns torra. Låt ugnsluckan stå på glänt. Vänd på dem efter halva tiden.
Placera biscottin i en vacker glasburk och ha framme på bordet som ett vackert gult smycke. Kommer lyfta vilken dag som helst, som solsken på burk. Helt enkelt underbart!