DET GULA GULDET
Igår tog jag som sagt tag i mig själv och satte en lussebullsdeg. Det går rätt snabbt när man väl sätter fart. Jag har dock ett litet kök och lägenhet så det är lite logistik att få till det. Men det gick bra. Jag gjorde två olika bullar, dels en lussebulle med vaniljsmör och moster Gias lussebullar. Har dock ingen bild på de senare då de inte blev så snygga. Jag slarvade lite med utformningen. Men goda blev de.
Så nu har jag frysen full av lussebullar som räcker hela december. Perfekt. Nedan kommer receptet! Vill ni hellre göra Moster Gias Lussebullar så finns receptet HÄR.
RECEPT PÅ LUSSEBULLAR MED VANILJSMÖR:
Saffransbullar:
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
2 påsar saffran (1 gram)
1/2 brk kesella
1 1/2 dl vit baksirap
1 ägg +2 ägg till pensling
1/2 tsk salt
ca. 1.5 -1.7 dl vetemjöl
Fyllning:
200 gr rumsvarmt smör
2 dl strösocker
8 msk vaniljsocker
Pärlsocker
Ugn 250 gr 7-9 minuter Jäsning 1: 40 minuter Jäsning 2: 20 minuter
Smält smöret i en kastrull, lös upp saffranet i smöret och häll i mjölken. Värm upp till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll på sirapen och lös upp jästen. Häll i mjölkblandningen och rör om. Knäck ett ägg i bunken och i med kesellan och saltet. Rör i mjölet och rör tills du har en smidig och härlig deg.
Häll ut degen på ett bord eller bänk och knåda den smidig. Jag brukar ha lite mjöl på bordet så att degen får lättare att släppa. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 40 min.
När degen jäst klart delar du den i två lika stora delar. Knåda degen så att det kommer in luft och den blir luftig. Kavla ut degen som en vanlig bulldeg. Bre ut halva fyllningen på den utkavlade degen. Rulla ihop degen till en lång ”korv”. Skär i två cm tjocka skivor och lägg i bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 20 min. Gör likadant med den andra halvan av degen.
Sätt ugnen på 250 grader.
När bullarna jäst klart, pensla med ägg. Sprinkla på pärlsocker. In i ugnen i 7-9 minuter (håll koll) och njut sedan av lussebullar med ljuvlig fyllning.