NÄR EN FÅR LUSSEBULLECRAVINGS GALORE
Igår var jag och barnen ensamma hemma så jag och Inez bestämde oss för att baka Moster Gias fantastiska Lussebullar. Det som är bra med dessa Lussebullarna är att de är enkla att göra och det tar ingen tid att göra olika figurer, kringlor, prästens hår eller liknande. Man gör runda bullar, gör en liten krater i mitten som man fyller med ljuvlig hemmagjord mandelfyllning.
Do.Die.For.

LUSSEBULLARNA UTÖVER DET VANLIGA
Lussebullarna tar ungefär två timmar att göra men då ingår 60 minuters jäsning och cirka 30 minuter i ugnen. Det är meningen att det ska bli runt 30 bullar men Inez gjorde bullar som skulle kunna mätta en hel by så det blev bara 18, dvs hälften av vad receptet säger.
Det här är Lussebullarna lussebullar.
KNÅDA OCH JOBBA
Här har Inez knådat klart degen och den ska nu jäsa i 40 minuter. Under tiden fixade vi middag. Perfekt.
Kolla vilket underverk, man blir ju bara så glad och imponerad hur vacker en deg är när den har jäst. Älskar den där stora, fluffiga, jämna, formen. Så ska det se ut.
Nu var det dags att dela degen i 36 lika stora bitar men det blev som sagt 18 men det spelar inte så stor roll. Rulla dem till runda bollar och lägga på en bakplåt med bakplåtspapper och låta vila i 20 minuter (under en kökshandduk.
MAMMA MIA I’M IN HEAVEN
Såja, nu närmar vi oss slutet. Lussebullarna har jäst klart, kratrarna är gjorda och Inez lägger i fyllning. Sen penslar vi bullarna med ägg och skjuts in i ugnen i 7-9 min. Här gäller det att hålla koll, de blir lätt lite brända. Men det är ok det också.
TADA!
Färdiga Lussebullar som kan mätta en mindre by. Efter en sån här behöver du inte äta så mycket mer resten av dagen 🙂
Japp det var en förenklad sorts Lussebulle som är lätt att göra (Inez gjorde i princip allt, jag instruerade och fotograferade. Dessa tycker jag ni ska passa på att göra, ni kommer INTE ångra er. Jag lovar.
Här har ni hela receptet i ett svep så slipper ni scrolla fram och tillbaka. Lycka till.
RECEPT PÅ LUSSEBULLARNA:
Saffransbullar:
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
2 påsar saffran (1 gram)
1/2 brk kesella
1 1/2 dl vit baksirap
1 ägg +1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
ca. 1.5 -1.7 dl vetemjöl
Fyllning:
100 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 påse (50 gr) hackade mandlar
Ugn 250 gr 7-9 minuter Jäsning 1: 40 minuter Jäsning 2: 20 minuter
Smält smöret i en kastrull, lös upp saffranet i smöret och häll i mjölken. Värm upp till fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll på sirapen och lös upp jästen. Häll i mjölkblandningen och rör om. Knäck ett ägg i bunken och i med kesellan och saltet. Rör i mjölet och rör tills du har en smidig och härlig deg.
Häll ut degen på ett bord eller bänk och knåda den smidig. Jag brukar ha lite mjöl på bordet så att degen får lättare att släppa. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 40 min.
När degen jäst klart så gör två längder som du skär totalt i 30-35 lika stora delar. Forma till runda bollar och lägg på bakplåtspapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Rör ihop fyllningen i en liten bunke.
När bullarna jäst klart tar du och gör ett hål i varje bulle med ett mjölat finger. Pensla med ägget. Fyll sedan hålet med lite av fyllningen. In i ugnen i 7-9 minuter (håll koll) och njut sedan av lussebullar med ljuvlig fyllning.
Enjoy!
Åh, mandel & saffran som är så gott ihop! Måste testa det här sättet att baka ut dem på nästa gång jag gör saffransbullar!