ÅRETS FÖRSTA LUSSEKRINGLOR

1
458

 

MMM…

Igår fick jag för mig att baka lussekatter men i form av lussekringlor. Jag har sett dessa otaliga gånger men hade ingen aning om hur man gjorde dem. Mina blev inte så fina, jag antar att det krävs lite övning. Men de blev otroligt goda. Så nu är frysen full av lussekringlor och jag funderar på att göra en ny omgång.

Receptet kommer här:

 • 12-13 dl vetemjöl
 • 150 gr rumsvarmt smör
 • 150 gr saffran (tre paket)
 • Litet vatten
 • 1,5 dl socker
 • 5 dl mjölk (uppvärmt till 37 gradr)
 • 50 gram jäst
 • 1 tsk salt

Fyllning:

 • 300 gram rumsvarmt smör
 • 200 gr mandelmassa
 • 1 tsk vaniljsocker

Sockerlag

 • 2 dl vatten
 • 2 dl socker

BAKDAGS.

Jag har en bakmaskin från 70-talet till hjälp och den är fantastisk.

Börja med att blanda saffran, vatten och mjölk i en mortel och stöt ihop ordentligt. Låt stå 1/2-1 timme. Smula jästen i bakmaskinen. Värm upp mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken i bakmaskinen och lös upp jästen. Häll sedan i resten av mjölken och låt bakmaskinen gå en stund till till jäst är integrerad med mjölken. Under tiden tiden maskinen går, häll i sockret och häll i mjölet lite i taget. Degen ska vara smidig men inte kladdig. jag låter min bakmaskin gå ca 20 min. Täck med kökshandduk i 40-60 minuter.

Täck ett bord med en bakduk, jag har min barndoms bakduk som nu har hållit i nästan 45 år eller mer. Snacka om kvalité. När degen är färdig, häll upp den på ett lätt mjölat bord. Den ska enkelt trilla ur bakskålen. Knåda degen smidig och len. Låt vila ytterligare 40 min under bakduk.

Gör i ordning fyllningen. Blanda smör och grovriven mandelmassa och häll i en tsk vaniljsocker. rör om ordentligt så att det blir en någorlunda jämn smet.

 

 

ATT GÖRA LUSSEKRINGLOR

När degen är färdigjäst knådar jag den lite till (ytterst lite) och delar upp i två lika stora delar. Jag kavlar ut degen till en rektangel (så gott det går) och smetar på smeten jämt över hela. Sen viker jag degen dubbel, dvs långsida mot långsida och skär ca 1 cm långa remsor.Remsorna tar jag sen och tvinar och försöker snurra ihop de till en fin lussekringla. Lättare sagt är gjort och ganska kletigt. (hittade video på Youtube som förklarade hur man skulle göra). När jag har tre plåtar med kringlor låter jag dem jäsa igen i ca 20 min. Sen skjuts in i ugnen på 250 grader i 5-6 minuter, de ska inte få för mycket färg. När kringlorna är klara penslar jag dem med sockerlaget (blir mycket vackrare färg då, och sprinklar över pärlsocker.

 

Vissa äter jag direkt men de flesta fryser jag in omedelbart.

Hoppas ni testar och tycker om.

 

 

 

DELA
Föregående artikelATT HA TJUVSTARTAT LITE – SNÖBLOMMAN ÄR UPPSATT
Nästa artikelPINK WEEKEND – ELEVEN
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

1 KOMMENTAR

 1. Tack för en jätte mysig blogg!! Undrar bara; har du verkligen bara 50 g smör i degen? Jag själv har 150g till 5 dl mjölk så jag blev förvånad. Å andra sidan har jag inte så mkt smör som du i fyllningen, det kanske jämnar ut sig…… God jul, hoppas du fortsätter att blogga om jul, kram.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here