Sugen på att fräscha upp det traditionsenliga julbordet med lite nya smaker och färger? 

Jag nämnde ju i mitt förra inlägg att jag var på ett julbord med kalasgoda veggoalternativ i början av veckan. Där presenterades jag för saffranskokt palsternacka som HANDS DOWN från den stunden blev min nya julmatsfavorit.

bild via weheartit

Jag har varit regelrätt pescatarian i 5-6 år. Jag äter alltså fisk och skaldjur fortfarande, dock inte utan ett närmast katolskt dåligt samvete de gånger det händer. För varje år blir det mindre och mindre ”havsmat”. Däremot så har jag ju ynnesten att bo i en kuststad där vi har ett erkänt fantastiskt rökeri, så den fisk och stundtals generösa mängd skagenröra jag äter är till större delen inte den odlade sorten.
However, när det kommer till julbordet så var det en ganska stor omställning för mig. Jag har aldrig varit något fan av sill, så den biten har alltid gått bort. Mina favoriter på julbordet var de vanliga klassikerna: Köttbullarna, prinskorvarna och revbensspjällen.

Snabbtipset:

Ett enkelt och yyytterst okomplicerat sätt att ersätta de två förstnämnda är att gå till frysdisken, lokalisera den vegetariska avdelningen och därefter plocka på dig ett paket sojakorv (dela dem på hälften och gör små kronor så ser du ingen skillnad på vanliga prinskorvar och dessa) och ett paket veggobullar/veggobollar (beroende på varumärke). Hälsans Kök brukar vara mina favoriter.

Funkar för alla-tipset:

Mitt stående bidrag till julbordet har blivit Västerbottenpaj. Det är alltid gott, passar till (den ärligt talat ganska konstiga, men härliga) mixen av mat och är enkelt att göra.

Jag tänker lista några recept som jag tror har stor chans att frälsa den mest hårdnackade veggokritikern. Som kanske till och med får någon att utbrista ”Jag tänker inte ens på att det är vegetaaariskt!”.
(Tycker alltid att det är småkomiskt när någon säger så. Det finns liksom ganska mycket som i själva verket är vegetariskt och som man äter relativt ofta. Potatisgratäng, någon?)

Frälsar-tipsen:

❄️ Saffranskokt palsternacka

bild via arla.se

Det mjuka, milda hos palsternackan framhävs på ett UNDERBART och MÅSTE-HA-MER-sätt av saffranet och grädden.

❄️ Rödbetsbullar
Forma till runda bollar, stek och briljera. Ta-daah! ✨
Det här är ett av mina favoritrecept när jag lagar mat till vardags.

❄️ GRÖNKÅL! GRÖNKÅL! GRÖNKÅL!
En kollega som satt bredvid mig på tidigare nämnda julbord hävdar att jag åt 75% av grönkålen som fanns på bordet. Det kan stämma.
Det här är SÅ ENKELT, SÅ SNABBT och SÅ GOTT.
1) Ta ett jättepaket (eller två) färdighackad grönkål, skölj av.
2) Stek grönkålen lite i taget med lite smör eller olja.
3) När allt är stekt, häll över en riklig mängd olivolja och rör om så att allt blir oljigt och gosigt.
4) Toppa med granatäppelkärnor och, om du känner för det, lite fetaost, chrevré eller mögelost. ALLT är faktiskt gott till grönkålen.
Servera och tvinga folk att smaka lite, för de kommer inte att ångra det.

❄️ Sötpotatissoppa med saffran

bild via tasteline

För två år sedan hade jag lyckan att få gå på (vegetariskt!!) julbord hos MatHem med ett gäng andra bloggisar. Jag är hyfsat säker på att det här är den exakta soppan vi fick till förrätt då, om inte annat var den snarlik. Soppa är så mysigt och något som jag verkligen kan sakna på ett julbord – allra helst denna!

❄️ Senapsgriljerad quorn

bild via tasteline

Spoiler: Jag har inte testat det här receptet, men blev så uppspelt när jag såg det att jag garanterat kommer att göra det inom kort. En perfekt superenkel ersättare till skinkan!?

DELA
Föregående artikelSmå bitar av jul, överallt
Nästa artikelAndra advent, snöfall och cheesy julfilmer
Håller till i Stockholm city om dagarna och min lilla skärgårdsstad by night. Mitt julbloggande bygger på känslorna som uppstår runt jul: De små detaljerna i vardagen som vi upprepar och förfinar, tillsammans med nya traditioner. Sentimentalt? Mja, mjo. Stämningsfullt? Ja, det vill jag påstå. Jag är en av dem som är lyckligast under årets sista kvartal. Och då, för att få ut mesta möjliga av den lyckan, så bloggar jag här! Med er! Hurra! Kontakt: bloggenbabyitscoldoutside@gmail.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here