JULENS GODASTE?
Julgodis i repris. Varje år gör jag ex antal sorters julgodis, och bara sånt som går åt. Härom dagen gjorde jag trillingnötter, något av det enklaste du kan göra. Trillingnöten var ju en vattendelare för hela landet för ett par år sen då den försvann ur Paradis-och Aladdinaskarna men när folk kom på hur enkelt det var att göra egna så verkade stormen blåsa över rätt snabbt ändå.
& det är verkligen något av det enklaste att du kan göra när det kommer till julgodis, kolla bara:
INGREDIENSER TILL TRILLINGNÖTTER
300 gr Marabou mjölkchoklad
200 gr hasselnötter
Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen i 10 minuter på 225 grader. Håll koll så att de inte bränns. Ta ut plåten och gnugga loss skalet på hasselnötterna i en handduk eller ta hjälp av skrubbhandskar. Just den här delen kan vara lite knepig och i år rostade jag dem lite för länge så allt skal gick inte att få bort men så noga är det inte och i år fick mina trillingnötter en lite bränd smak vilket var bara var gott.
Smält chokladen sakta i ett vattenbad. Häll nötterna i en skål och häll över ungefär 3/4 delar av den smälta chokladen och rör om väl. Ta fram plåten och placera ett bakplåtspapper på. Klicka upp nötterna tre och tre på plåten och låt stelna i kylen. Håll vattenbadet och den smälta chokladen som är kvar varm under tiden.
När nöthögarna stelnat är det dags färdigställa Trillingnötterna. Ta en plastpåse eller spritspåse av plast som det går att klippa av ett litet hörn eller toppen på (inte än dock) och häll i 2-3 matskedar av den smälta chokladen. Lägg åt sidan (Jag ställde min spritspåse i ett glas varmt vatten så att den inte skulle stelna). Ta fram plåten ur kylen och ta en trillinghög åt gången och doppa i den överblivna chokladen (jag använde två gafflar) och lägg tillbaka den på plåten. Låt stelna i kylen.
PRICKEN ÖVER TRILLINGNÖTEN
När Trillingnötterna har stelnat tar du ut dem ur kylen, tar fram spritspåsen med den smälta chokladen, klipp ett litet hål i spritspåsen och ringla choklad i vackra mönster över trillingnötterna. Låt stelna och lägg i en kakburk eller glasburk med lock och förvara i kylen tills det är dags att äta godsakerna! Hopppas de smakar!
/Heléne
PS. Vill man göra det ännu enklare för sig så gör man bara de första stegen i beskrivningen. Dv rostar nötterna och gnuggar dem så rena det går, värmer chokladen i vattenbadet, häller nötterna i en skål, häll över chokladen, blanda väl, lägg upp nötterna tre och tre på en bakplåt, in i kylen för att stelna och där var det klart. DS