TRILLINGNÖTTER – ENKELT OCH SUPERGOTT JULGODIS

0
407
TRILLINGNÖTTER

JULENS GODASTE?

Julgodis i repris. Varje år gör jag ex antal sorters julgodis, och bara sånt som går åt. Härom dagen gjorde jag trillingnötter, något av det enklaste du kan göra. Trillingnöten var ju en vattendelare för hela landet för ett par år sen då den försvann ur Paradis-och Aladdinaskarna men när folk kom på hur enkelt det var att göra egna så verkade stormen blåsa över rätt snabbt ändå.

& det är verkligen något av det enklaste att du kan göra när det kommer till julgodis, kolla bara:

 

trillingnötter

 

INGREDIENSER TILL TRILLINGNÖTTER

300 gr Marabou mjölkchoklad
200 gr hasselnötter

Rosta hasselnötterna på en plåt i ugnen i 10 minuter på 225 grader. Håll koll så att de inte bränns. Ta ut plåten och gnugga loss skalet på hasselnötterna i en handduk eller ta hjälp av skrubbhandskar. Just den här delen kan vara lite knepig och i år rostade jag dem lite för länge så allt skal gick inte att få bort men så noga är det inte och i år fick mina trillingnötter en lite bränd smak vilket var bara var gott.

 

TRILLINGNÖTTER

 

Smält chokladen sakta i ett vattenbad. Häll nötterna i en skål och häll över ungefär 3/4 delar av den smälta chokladen och rör om väl. Ta fram plåten och placera ett bakplåtspapper på. Klicka upp nötterna tre och tre på plåten och låt stelna i kylen. Håll vattenbadet och den smälta chokladen som är kvar varm under tiden.

 

trillingnötter

 

När nöthögarna stelnat är det dags färdigställa Trillingnötterna. Ta en plastpåse eller spritspåse av plast som det går att klippa av ett litet hörn eller toppen på (inte än dock) och häll i 2-3 matskedar av den smälta chokladen. Lägg åt sidan (Jag ställde min spritspåse i ett glas varmt vatten så att den inte skulle stelna). Ta fram plåten ur kylen och ta en trillinghög åt gången och doppa i den överblivna chokladen (jag använde två gafflar) och lägg tillbaka den på plåten. Låt stelna i kylen.

 

flera nötter

 

PRICKEN ÖVER TRILLINGNÖTEN

När Trillingnötterna har stelnat tar du ut dem ur kylen, tar fram spritspåsen med den smälta chokladen, klipp ett litet hål i spritspåsen och ringla choklad i vackra mönster över trillingnötterna. Låt stelna och lägg i en kakburk eller glasburk med lock och förvara i kylen tills det är dags att äta godsakerna! Hopppas de smakar!

 

trillingnötter

 

/Heléne

PS. Vill man göra det ännu enklare för sig så gör man bara de första stegen i beskrivningen. Dv rostar nötterna och gnuggar dem så rena det går, värmer chokladen i vattenbadet, häller nötterna i en skål, häll över chokladen, blanda väl, lägg upp nötterna tre och tre på en bakplåt, in i kylen för att stelna och där var det klart.  DS

 

DELA
Föregående artikelAtt julpynta, hur och när är det egentligen ok?
Nästa artikelSmå bitar av jul, överallt
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here