Att julpynta, hur och när är det egentligen ok?

0
577

Klart man längtar!

När man hänger i julbloggsvärlden så ser man redan såhär en vecka in i december rätt många som redan plockat fram granen och står där med färdigpyntade hem. På ett sätt kan jag förstå dem; man har ju längtat så in i norden efter den här tiden på året och det är klart att man vill frossa när den väl är här!

savedpicture-2015122173624

Var sak har sin tid.

Å andra sidan är jag uppvuxen med att var sak har sin tid; lördagen innan första advent plockade mamma ner lådan med adventspynt från vinden. I den låg adventsstjärnorna och adventsljusstaken, vår fina adventskalenderbonad och såklart julkrubban.

Nån gång runt Lucia kom nästa omgång av dekorationer fram, då plockade hon in julblommorna i fönstren; doftande hyacinter, maffiga röda amaryllis och klassiska julstjärnor. Julbonaderna hängdes upp på sina ställen och vi barn ställde fram våra små tomtesamlingar.

Tredje omgången kom nog fram bara några dagar innan jul, då ställdes de ärvda kulljusstakarna fram, juldukarna åkte fram på borden och de fina gamla julklockorna i mässing hängdes upp i köket.

Sista steget skedde kvällen innan julafton då pappa tog in granen lagom till läggdags för oss barn, och tidigt tidigt på julaftons morgon hjälptes vi åt att klä den tillsammans. Sen var resten av julaftons förmiddag bara en enda lång väntan på att klockan skulle bli tre så att resten av släkten dök upp och vi kunde dricka glögg, titta på Kalle Anka, vänta på Tomten och äta julmat…

Så när är det egentligen ok att börja julpyntandet?

Jag har (haft?) rätt bestämda åsikter i den här saken (fråga bara mina kollegor som intet ont anande råkade sätta upp adventsljusstakarna på jobbet i mitten av november, förlåt tjejer!).

belysning2-610x350

Det första som åker fram hos oss är ljusslingorna utomhus. De brukar åka upp så fort alla löv har trillat av träden, vanligtvis nån gång i början av november, precis när det börjar bli sådär jobbigt mörkt ute efter att man ställt om klockan till vintertid. Sen är det lugnt på pyntfronten ett par veckor hos oss…

wp_20160208_08_42_38_pro

På kvällen lördagen innan första advent åker adventsbelysningen upp i fönstren, adventsljusstaken och kalenderljuset görs i ordning och ungarnas kalendervepa hängs upp på sin plats för att vara redo på söndagsmorgonen.

savedpicture-20151130222559

SavedPicture-2013121123814.jpg

Julkrubban och min lilla adventsgran brukar också få komma fram då och jag byter ut delar av vårt vanliga porslin till min samling jultallrikar..

SavedPicture-20141219115545.jpg

Efter det går det långsamt framåt, nån dag byter jag ut kuddfodral och plädar i soffan, en annan ställer jag fram juliga ljusstakar och ljuslyktor. Juliga sängkläder och handdukar i badrummen brukar också komma fram då.. Jag ser inte julpyntandet som en uppgift som ska vara avklarad till ett visst datum, utan lite mer som en grej jag njuter av att göra! Jag kan gå i timmar och plocka med grejerna därhemma, flytta på dem och ändra om tills det känns rätt!

En sak vi har börjat tumma på under senare år är granen, man vill ju hinna njuta av den så länge som möjligt utan att känna att man tjuvstartar, så helgen innan julafton brukar den åka in.

granen

Sen är det samma sak där, jag drar ut på processen att klä den. Sätter upp ljusslingorna en dagen, några av kulorna nästa osv tills jag känner mig nöjd.

Så här funkar jag, men jag har förstått att jag är rätt ensam om det bland julälskare, många vill som sagt börja så tidigt det bara går och att se julpyntade hem med gran och allt redan i november är ingen ovanlighet!

Att  göra som man vill!

Och det är ju precis det som är det fina i kråksången, alla gör precis som man vill! Känner du för att ta in granen redan i oktober så är det ok och väljer man istället att ta in den på julaftonsmorgon så går det precis lika bra! Så länge alla är nöjda och glada finns det ju egentligen inga rätt eller fel!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here