Saffransbiscotti inspirerade av Birgitta Rasmusson!

5
1028

Jag är en riktig sucker för bakverk med saffran i, framför allt så här inför jul. Saffransbiscotti är ett måste för mig och jag ser alltid till att ha en burk med de läckra små bakverken stående på köksbänken i december. Så smidigt att bara kunna ta sig en liten skorpa till glöggen eller när man nu råkar vara sugen..

Häromdagen kom jag ju hem från Gekås i Ullared med bland annat den här boken (läs en utförligare recension här om du är nyfiken), och självklart var jag ju bara tvungen att baka en omgång saffransbiscotti inspirerad av Birgittas recept! Hennes recept skiljer sig från de jag normalt brukar baka på så vis att det är helt utan smör (eller annat fett heller för den delen). Dessutom är mandeln i receptet både skalad och framförallt rostad vilket ger en riktigt god smak åt skorporna..

Du behöver…

Ingredienser (ca 60st):

  • 200g sötmandel
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver (alt 1 msk vaniljsocker)
  • 0.5g saffran (1 kuvert, men ta gärna 2 om du vill ha mycket saffranssmak!)
  • 420g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Så här gjorde jag!

Börja med att skålla & skala mandeln; koka upp vatten, låt mandeln stormkoka i 1 minut, häll sen av kokvattnet och spola mandeln med kallvatten tills de är svala nog att ta i. “Poppa” ut mandlarna ur sitt hölje genom att klämma försiktigt på dem så att de glider ur skalet.

Hacka mandeln grovt & rosta den i en torr & het panna tills den är gyllene, men håll koll, när den väl börjar få färg går det snabbt! Ställ mandeln åt sidan så den får svalna lite.

Mortla saffranet med lite socker för att verkligen få ut all smak ur den. (Jag hade bara ett kuvert saffran (0,5g) i min deg med hänsyn tagen till resten av familjen, själv hade jag gärna öst på med det dubbla!)

Vispa socker & ägg pösigt och tillsätt saffransblandningen & vaniljpulvret.

Blanda ut bakpulvret i mjölet och häll ner i äggsmeten tillsammans med mandeln. Rör snabbt ihop till en deg (den ska inte knådas eller bearbetas för länge, då bildas glutentrådar och det vill vi inte ha här!).

Plocka upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 3 lika stora delar. Rulla ut varje del till en ca 40 cm lång “korv” och lägg på en plåt. Grädda i 200 grader i omkring 20 minuter.

Plocka ut plåten ur ugnen och sänk värmen till ca 50 grader, gärna varmluftsfunktion om du har det på din ugn! Låt längderna svalna i några minuter, skär dem sen på snedden i 1,5 cm tjocka skivor med en vass kniv och lägg dem med snittytan uppåt på plåten.

Ställ in plåten i ugnen igen och låt skorporna torka i nån timme innan du tar ut plåten och vänder på dem så andra snittytan hamnar uppåt och låter dem torka ytterligare nån timme tills de är helt torra. Förvara dem i tättslutande burk så håller de ända fram till jul. Förutsatt att de inte är uppätna då vill säga… 😉

Resultatet

Jag blev faktiskt positivt överraskad av de här skorporna! Visst, de är lite bleka med bara 0,5 g saffran i, men men den rostade mandeln förhöjer verkligen smaken! Och så är de precis som jag vill ha mina biscotti; lite hårdare (eller “knalliga” som Birgitta skriver i sin bok) än skorpor bakade med smör i degen, men inte värre än att dottern som är mitt i värsta tandtapparåldern (med både lösa och tappade tänder) gärna försåg sig och bad om påfyllning när det bjöds! 🙂

5 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here