PLANTAGEN JULEN 2019

2
453
plantagen

 

FAVORITBLOMMORNA I JUL

Det börjar bli dags att tänka på julblommorna, i alla fall om ni planerar att sätta egen Amaryllis. Då är det hög tid att köpa lökar redan nu för att sätta dem i slutet av oktober. Då kommer de, förhoppningsvis, upp lagom till mitten av december. Amaryllis håller ju ganska länge om man tar väl hand om den och det kan det verkligen vara värt om man gror upp den själv. Om ni hellre köper färdiga Amaryllis så kan ni t.ex köpa dem på Plantagen.

Jag köper oftast bara stänger och då inhandlar jag gärna dem i Köpenhamn (mycket billigare med blommor där) men det kan ju inte alla göra. Men det går såklart att köpa i Sverige också. Inte bara lökar alltså.

För mig har den djupt röda Amaryllisen blivit en favoritblomma, efter att inte alls ha haft den i min julinredning tidigare. Nu klarar jag mig inte utan den. Sen måste jag absolut ha Hyacinter, vita, bara vita. Kanske kan köpa nån annan färg och gömma någonstans för att få den där riktiga hyacintdoften som jag bara tokälskar. En av julens viktigaste dofter tycker jag.

Men det finns naturligtvis många växter att pynta med till jul. Och Plantagen pressbilder dök upp för ett tag sen och jag tänkte att vi kunde kolla lite på dem. För lite inspiration eller för att bara längta lite extra.

 

plantagen

 

JULSTÄRNA & MINIGRANAR

Förr om åren gillade jag de röda julstjärnorna men nu har jag helt slutat med dem. Tröttnade på dem, plus att de aldrig höll så länge som jag ville. Placerade dem säkert helt fel. Dock är stora röda Julstjärnor väldigt mycket jul för mig. I ett vitt fönsterparti, i ett hus på landet, i en annars stram inredning. Där kan de passa in väldigt bra. Gillar ni Julstjärnor?

En annan växt som har blivit mycket jul för mig är de små ”granarna”, mins inte vad de heter men jag brukar kalla dem för danska granar. Tycker de är trevliga att inreda julen med. Bidrar med lite ljus grönska och är väldigt söta.

Granen på väggen kan i ett första skedde ses som ett alternativ till gran om man, som jag, har katt. Men nej, det skulle vara barr precis över allt om jag försökte mig på något sånt där. Så det är nog säkrast att låta bli.

 

plantagen
plantagen
amaryllis

 

HYACINTER OCH AMARYLLIS I MASSOR

Som jag redan skrivit så är de här två mina absoluta måsten under julen. Den ena främst för doften och den andra enbart på grund av utseendet. Jag vill ha många av varje, gärna sex-sju hyacinter i vardagsrummet och några i hallen, köket och sovrummet om det finns möjlighet. Jag kan nästan inte få nog av deras fantastiska doft, blir helt hypnotiserad och löjligt glad av hyacintdoften. Dessa köper jag faktiskt oftast på Plantagen, jag brukar behöva fylla på under december då de första blommat över.

Amaryllisen är så otroligt vacker, i alla färger och utföranden. Jag föredrar de mörkt röda i ett ljust rum men i ett rum med grått hade jag nog valt vita eller vita med röda inslag. Bästa julblomman.

 

plantagen

 

GRAN, GRANRIS OCH KRANSAR

Sist men inte minst. Granen! Jag har skrivit det många gånger förr men för mig finns det bara en sorts gran, Kungsgran. Av många skäl. Jag tycker att den är vackrast, jag tycker inte om att dammsuga varje dag, jag tycker inte om barr i foten. Lite så. Däremot doftar Rödgranen bra mycket mer jul men det kan jag offra. Älskar Kungsgran.

En vacker dörrkrans är också en sån där grej jag gärna införskaffar vid jul, det är så välkomnande och trevligt att mötas av en vacker krans. Gärna med en ljusslinga i men inget måste.

Jag gillar tanken på att dekorera balkongräcken och staket med granris men när jag sen ser priserna så tycker jag sällan eller aldrig att det är värt det. Det behövs mycket granris till en stor balkong och här i Skåne är inte granrisbuntarna speciellt billiga. Men vackert är det. Brukar dock lägga granris utanför dörren, det ger ett trevligt intryck.

Jag har köpt gran på Plantagen ett par gånger men annars brukar jag köpa av lokala granförsäljare som står uppställda utanför en matbutik eller dylikt. Priserna brukar vara ungefär de samma.

 

 

DELA
Föregående artikelADVENTSKALENDER TILL MÄN
Nästa artikelPASSA PÅ! PÅ ÅHLÉNS
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

2 KOMMENTARER

  1. Jag älskar också amaryllis, men jag vill ha den vita med röda ränder. Hyacinter är också ett måste men även där är vi olika, jag älskar den lila. Kanske mest för att det alltid var den vi hade när jag. Var liten och så doftar den så otroligt gott!
    Tack för din underbara blogg, den hjälper mig att ta mig igenom en mörk tid i livet, både det tunga höstmörkret och privat. Stor kram ❤️

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here