MITT I EN BRINNANDE PANDEMI

0
743
Corona

 

GOD AFTON KÄRA LÄSARE.

Det har väl inte undgått någon att Sverige stänger ner mer och mer. Och det gör mig ambivalent i mitt skrivande. Är det rätt att skriva glatt om julen då denna jul kanske kommer bli den mörkaste i mannaminne? Jag tror att de flesta av er tycker att det är skönt att läsa om något annat än Covid-19 och ändå försöka njuta av julen 2020. Den ska Coronan inte få ta ifrån oss.

Jag försöker ta fram strategier för mitt skrivande. Jag kommer tex bara tipsa om näthandel, jag kommer inte gå ut i affärer och fotografera eller handla och visa upp på bloggen vad jag handlat. Som tur var har vi en väl fungerande näthandel i Sverige så själva julklappsinköpen lär lösa sig. Men den där stämningen, den underbara stämningen att vandra inne i stan, under miljontals små ljus som svajar i den kalla vinden, den kommer iaf inte jag att uppleva i år.

Vi får fokusera på det underbara som komma skall, men i mindre skala. Vi kanske blir färre kring julbordet, vi kanske inte kan träffas som vi brukar men det blir jul ändå, Och nästa jul KOMMER vara som vanligt igen. Då ska ett vaccin vara framtaget, då ska vi kunna rumla runt i stan bland snöflingor som tyst faller från en mörk decemberhimmel. Då ska vi kunna ta en fikapaus mitt i julklappsinköpen. Sätta oss rosiga om kinderna och beställa in en Tomtelatte eller en varm choklad. Men i år är det inte läge att göra det. Res inte iväg på onödiga resor, nöjesshoppa inte för att du är uttråkad eller bara vill hitta på något, försök unvika pubar och dylikt så gott det går, ta med take away för att stötta de lokala näringsidkarna. Beställ hem mat i den mån det går. Det finns mycket vi kan göra som är Coronasäkert men ändå av nytta för samhället.

Skicka julkort. Det finns inget bättre tillfälle än i år att skicka julkort till dem ni inte kan träffa. Och ett kort säger att ”jag tänker på dig”. Det är en enkel handling som gör gott i människors själ och hjärtan.

Om läget blir som i våras så stöd sjukvårdens alla hjältar med matlådor (organiserat via en restaurang), julklappar osv. De är de som gör jobbet, de som går in i lejongropen och tar sig an flera lejon samtidigt, med fara för sitt eget liv. För det kommer bli sämre innan det blir bättre.

Det blir julafton ändå, och vi ska njuta som aldrig förr och vara tacksamma för att vi trots allt kan fira jul, om än i mindre skala. Vi kan vara tacksamma att just vi får fira jul, när så många inte får det. I år kommer min skinkmacka, min kräftsill och min risgrynsgröt kännas extra lyxig. Och jag kommer njuta av varje tugga.

Och ni kära läsare, ta hand om er, utsätt er inte för onödiga risker, ingen julkapp i världen är värd risken att få Corona för. Och handla på nätet och gör det i god tid, närhandeln lär slå alla rekord. Och stanna hemma i den mån det går. Var rädda om er.

Det här var inte ett upplyftande inlägg men ett jag kände att jag behövde skriva. I morgon går jag tillbaka till mitt vanliga, juliga jag och tipsar om julklappar, adventskalendrar, mat och annat dylikt. Men idag är jag eftertänksam, strateg och planerare. Jag vill att alla ska kunna få fira den bästa jul som det går att fira. Och jag hoppas att ni tar det försiktigt där ute, viruset lurar i varje hörna.

Kram Heléne

 

 

DELA
Föregående artikelHOLIDATE – ÅRETS FÖRSTA JULFILM
Nästa artikelVACKRA TING FRÅN ELLOS
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here