MIN JULINSPIRATION JULEN 2017

0
752
julinspiration

MIN JULINSPIRATION INFÖR JULEN 2017

Så. Varifrån får man sin julinspiration? Inför varje år funderar jag på hur julen ska se ut just det året. Jag har växt upp i ett hem med enbart stora julgransljus, stora röda (ibland fick silvriga vara med) glaskulor och långt, rakt glitter. Något annat fanns inte. Eftersom jag är född på 70-talet så var det mycket murriga färger på dukar som brunt, mörkgrönt, rött osv. Inte alls det skandinaviska avskalade som finns idag. Rött ingick i princip i allt. Från blommor, till paket, till handdukar, till ljusstakar. Alltid likadant. Granen togs in den 23:e. Kläddes efter att jag lagt mig och efter det placerades julklapparna ut. Jag såg alltså varken gran eller julklappar förrän på julaftons morgon då jag rusade upp och till granen för att försöka räka ut hur många och vilka som var till mig, utan att röra. Röra var förbjudet (så länge ingen hörde resonerade jag…).

Sen jag blev enväldig julhärskare i mitt hem är det annorlunda. Julen är aldrig likadan men heller inte så himla annorlunda. Det är inte så noga om granen kommer in runt andra event eller tredje. Eller om inte allt är uppe i tid eller vissa saker får stanna i kartongen. Det viktiga är att jag känner att det är mysigt och att det blir som jag har tänkt mig och att min familj tycker om att komma hem efter en dag på jobbet eller i skolan och känna “här är det jul”. 

HÄMTA JULINSPIRATION FRÅN PINTEREST.

Även om jag vet ungefär hur jag vill ha det så brukar jag använda nätet som en stor inspirationskälla, nätet och jultidningar. Så jag tänkte visa några (eller många) bilder som triggat mig i år till att dekorera så som jag vill ha det 2017. & jag tänkte att jag skulle visa det för er, som inspo eller bara för att se vad som triggat mig. Så vi kikar lite på de bilderna tycker jag, alla har jag hittat på världens bästa bildplats Pinterest såklart.

Here we go.

 

julinspiration

 

RÖTT, VITT, SVART, GRÖNT

Eftersom jag vill ha en Disneygran dvs en gran extra allt med många röda kulor och tusentals små ljus så får det inte blir allt för mycket pråligt runt om. Även om jag har många saker framme är det ändå inte påträngande och tar aldrig fokus från granen. I år har det lite mer robusta materialet smide tagit sig in i form av den stora ljusstaken ni ser fyra bilder ovanför texten. Den kommer från granit och är helt magnifik med plats för 14 ljus och fjorton (i mitt fall) äpplen. En följeslagare för livet skulle jag tro.

Annars är det blommor som Amaryllis, julstjärnor och hyacint, Enar med ljusslingor i, vita dukar (testade en röd i köket men det blev FÖR mycket rött), små stilleben här och var. Mycket ljus, många ljusslingor, kuddar och fällar. & givetvis adventsljusstakar. Det mesta går då i vitt, svart, rött och grönt men det finns inslag av både guld och silver och trä.

VIKTEN AV LJUS

Ljus är viktigt. Jag har doftljus i princip varje rum och alla doftar olika. Vilket gör att jag oftast bara har ett eller två igång samtidigt, tex i kök och vardagsrum. Sen är det ljusstakar med stearinljus och ljuskoppar med värmeljus. I alla fönster står det fejkljus som tänds vid en viss tid varje dag och släcks sex timmar senare. Mycket bra för den med gardiner, ingen risk för eldsvåda där inte. Nu har jag inte så många gardiner men om jag hade haft det hade jag varit safe i just det avseendet.

Men doftljus ja. Eftersom jag bara gillar vita hyacinter så får jag fejka fram doften med hjälp av doftljus. Alternativt köpa sjukt mycket hyacinter men det har jag inte orkat i år. Sen har jag doftljus som doftar kanel, apelsin, gran. Alla julens dofter kan jag få fram med hjälp av ljus. För dofterna är viktiga. Allra viktigast är hyacintdoften och grandoften. Vilket då är lite besvärligt eftersom jag dessutom enbart vill ha den icke så doftande Kungsgranen till jul. Isn’t it ironic?. Att älska doften men tycka att de minst doftrika är vackrast?!

Vi tittar på lite mer julinspiration:

 

julinspiration julinspiration Julinspiration

VÄRME, KYLA, NATUR

Ungefär en månad om året önskar jag att jag bodde i Norrlands inland med snögaranti, alternativt att det alltid var snö i Skåne från 30 Nov/första advent till 1 januari. Den perfekta julen började det snöa fredagen innan första advent, samma dag jag skulle pynta huset och sätta på julmusiken för första gången (lite traditionalist är jag allt), och vi hade snö hela december och säkert ett bra tag till. Men oftast är vi inte så lyckligt lottade. Regn, 6-9 grader och grå himmel är väl mer det vanliga scenariot vid Skånes sydvästkust.

Men drömma går ju. & då hade vi haft en meter snö, klara, gnistrande dagar med sol och kyla som biter i kinderna. Sådär så att när en kommer hem så vill en helst av allt att ostmackan och den varma chokladen var framdukade redan i det juliga köket. Sådana dagar då en tänder brasan tidigt på morgonen för att få upp värmen och låter veden glöda hela dagen. Dagar då man spelar spel och äter lussebullar och bara låter tiden gå. Kanske tittar på en julfilm under en gosig filt med en skål hemgjorda praliner i knät och det doftar svagt av hyacint. Dagar då man lägger sig under ett tjockt duntäcke och somnar gott efter en dag med klar luft, mycket skratt, värme kyla, natur och god mat. Julinspiration 2017.

Nu kom jag från ämnet men lite så tänker jag. Mysigt, hemtrevligt, välkomnande och varmt. Det är jul för mig. Vad är ju för dig?

 

/Heléne

 

DELA
Föregående artikelATT HA ETT PIMPAT SOVRUM.
Nästa artikelVinterns vackraste blomma – Amaryllis.
Helenes Underbara Jul
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here