Fem juliga saker jag längtar till

5
642
Denna lista skulle nog egentligen kunna pågå i evigheters evighet och för alltid. Det finns ju oändligt med saker att längta till den här tiden på året. Dofter, musik, aktiviteter, smaker, traditioner…
Men om jag ska försöka hejda mig en aning, så vill jag här dela med mig av fem juliga saker som jag längtar till lite extra mycket just nu. Fem saker som dessutom passar perfekt att smygstarta med redan i november.

ETT. Att unna mig en riktigt pampig, härlig amaryllis-bukett.
Jag har redan amaryllis i kruka här hemma. Och egentligen tycker jag att lökväxter är himla bra just när de fortfarande har kvar sin lök. Att långsamt se blomman växa och slå ut, att magin varar länge. Men å andra sidan kanske det är just därför som en bukett med amaryllis på snitt känns så lyxig liksom. Förgängligt och skört, därför vackert.Jag tycker bäst om de mörkt, mörkt röda amaryllisarna.

TVÅ. Att göra vinterfint utanför entren till kolonin.
Så många gånger som jag drömt om ett litet rött hus med en vacker trapp att få göra fint på – och äntligen har jag det! I våras blev jag med kolonistuga, och det ska bli så roligt att få göra entren redo för julen. Granris, en dörrkrans och en ljuslykta.

TRE. Baka ett riktigt härligt vörtbröd.
Förra året var första gången jag provade att baka vörtbröd (här i mina hemtrakter är det tunnbröd som gäller till jul egentligen), och det blev ett helt ljuvligt bröd. Måste hittat bästa receptet, med det bästa hemliga knepet, på första försöket. Nybörjartur, får man väl säga. I vilket fall längtar jag efter att äta det igen (och dela receptet med er!).

FYRA. Årets första julmarknad.
Ja, det är sant. Denna julälskare har fortfarande inte varit på någon julmarknad! De senaste åren har jag bott i Karlstad, och då har julmarknaden på Selma Lagerlöfs Mårbacka i Sunne varit årets första. Den hålls i början på november, vilket är alldeles lagom tycker jag. Men här, i Jämtland där jag bor nu, är det lite mer skralt med julmarknader. Som kompensation för det klena utbudet har vi cirka världens bästa julmarknad under andra adventshelgen, nämligen Jamtli julmarknad.

Men förhoppningsvis får jag göra mig en tur på någon skånsk julmarknad i helgen, då jag åker till min vän Karin i Helsingborg. Någon som har något bra tips?

FEM. Hänga upp julstjärnor i fönstren
Kanske är det så att pappstjärnorna är mitt favoritpynt av allt juligt pynt som man kan uppbåda. Tycker att de är så vansinnigt stämningsfulla!Nu funderar jag på om jag ska hänga upp dem innan jag åker till Helsingborg, dvs på torsdag, så att de är på plats när jag kommer hem i mitten på nästa vecka. Jag menar, då är det typ första advent redan. Och det är väl alltid härligt att mötas av lite julstämning när man kommer hem?

 

5 KOMMENTARER

  1. Ja, vem längtar inte efter det där liksom!? 🙂
    Vill du baka ett ljuvligt vörtbröd så testa receptet jag tipsade om här för runt två veckor sen. Supergott (tro mig, jag har provat många vörtbröd!) och relativt lättbakat. Har även en variant bakad på surdeg på julpussar.com om du hellre vill baka utan jäst!

    • Ska spana in ditt recept! Vanligtvis bakar jag mest surdeg, men i det vörtbröd som jag bakat tidigare har det varit lite jäst också. Så jag är öppen för båda varianterna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here