En guide till Köpenhamn & Tivoli i juletid!

2
314

Nu på lördag är det äntligen dags! Tidigt på morgonen packar vi oss in i bilen och beger oss söderut över bron för att insupa lite äkta danskt ”hygge” och njuta av julstämningen i Köpenhamn.

Tivoli

Tom Tivolis entré är juldekorerad!

 

Självklart står ett besök på Tivoli högst upp på agendan och som av en händelse råkar vårt besök sammanfalla med att Jultomten tänder Tivolis stora julgran.

Den stora julgranen senare på kvällen, efter att folk bevittnat tändningen av den..

Förra året var vi också där lagom till tändningen och det var en snudd på magisk upplevelse! Alla förväntansfulla människor som hade samlats, Tivoligardet som spelade musik, doften av brända mandlar och så självaste Jultomten då..

För frusna händer..

Æbleskiver in the making
Vad vore Tivoli utan en riktig karusell?
Julpyntade bodar!

Att besöka Tivoli så här innan jul är som att kliva in i en sagovärld! Allt är dekorerat med tindrande ljus, frostigt granris och färgglada julgranskulor! Luften fylls av julmusik och från de små bodarna sprider sig doften av æbleskiver & varm glögg. Runt varje hörn står stora fat med glödande kol att värma sina händer över och vart man än vänder blicken möts man av leende förväntansfulla människor!

Shopping

Vill man shoppa så kan man självklart göra det inne på Tivoli, utöver de små hantverksbodarna så har både Illums Bolighus & Det Gamle Apotek små pop-up-butiker inne i parken. Och om det nu mot förmodan inte skulle räcka så har jag ett par favoriter när det gäller julshopping i Köpenhamn..

Magasin du Nord och Illum får man absolut inte missa. Danmarks motsvarigheter till vårt NK brukar flöda av julstämning så här års och Illums skyltfönster är alltid stämningsfullt pyntat. Missade man Illums Bolighus iunne på Tivoli så ska man absolut ta en titt i deras julshop på gatuplan, längst in till höger i butiken på Ströget. Vill man istället göra billiga fynd så kan jag tipsa om Søstrene Grene (också på Ströget, alldeles intill Helligåndskirken) eller Det Gamle Apotek (brukar ha ett par säsongsbutiker på Ströget). Vill man hellre hitta unika julklappar eller handgjort julpynt så ska man istället ta en sväng förbi alla små fina inredningsbutiker på Kompagnistræde (t ex Liebe).

Julgranskulor i mängder på Det Gamle Apotek!
Speplande Isbjörnar i ett skyltfönster på Ströget
Tomtar från Kay Bojesen på Illums Bolighus

Slutligen har vi ju min absoluta favorit; Notre Dame på Nørregade. En liten inredningsbutik som har en massa underbara julsaker som du inte hittar nån annanstans. Allt ifrån fina pepparkaksmått till fantastiska julklappspapper och självklart en hel orgie i vanligt julpynt!

Julklappspapper som man knappt vill använda för att de är så fina!
Kanman bli annat än kär i de här kulorna..?
En julgris eller -pudel i granen kanske.?

Så, där har ni mina planer för helgen. Gissa om jag längtar!?

 

2 KOMMENTARER

    • Det är inte alls nån dum fråga! Jag har kunnat betala i kort när jag har handlat där tidigare år, men då har jag ju såklart inte handlat precis överallt… Min uppfattning är ändå att de flesta tar kort!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here