DAGS ATT VÄLTRA SIG I LITE JULFILMER.

0
684
julfilmer

HEMMA, NERBÄDDAD OCH PRATAR SOM EN IRLÄNDSK TOMTE.

Då har jag landat hemma i Sverige. Rättare sagt så gjorde jag det för 40 timmar sen men sen har jag sovit och hunnit bli riktigt förkyld. Men inget ont som inte har något gott med sig, nu kan jag titta på hur mycket julfilmer som helst medan jag ligger i sängen och kraxar. Har ni några favoritfilmer när det kommer till julfilmer. Jag har några stycken, vissa jag bara MÅSTE, se och vissa jag ser om jag hinner. Låt oss kika lite.

LOVE ACTUALLY

En av mina absoluta favoriter vid jul, den här måste jag se annars är det ingen riktig jul. älskar Billy Macks version av Christmas is all around och tycker att det är roligt att det faktiskt blivit en jullåt på riktigt av den. Dessutom har filmen en tung arsenal av bra skådisar som Alan Rickman (R.I.P), Emma Thompson, Hugh Grant, Colin Firth, Liam Neeson, Keira Knightley och Rowan Atkinson. Bland annat. Jag bara älskar den här filmen även om den inte är rakt genom glad. Kanske en av min favoriter när det kommer till julfilmer.

 

BRIDGET JONES DAGBOK

Kanske ingen klockren julfilm men hon är ju bara så jäkla skön, den där Bridget. & när hon och hennes pappa inte fått info om att festen de ska på inte är en maskerad och de kommer utklädda ändå är hysteriskt rolig. Men det är även snö, julfester med fula tröjor osv så jag tycker definitivt den kvalar in.

Även här har vi ju galet bra skådisar. Engelskmännen gör bra julfilmer! Ett måste!

 

julfilmer

DIE HARD – JULFILMERNAS JULFILM

Utan att ha sett den här är det inte jul för mig och jag har sett den varje jul sen jag var runt 20. Inte heller en klassisk julfilm med snö och tomtar utan snarare en actionfilm med hiphop, galna tyskar, återigen en fantastisk Alan Rickman och klassiska citat. Jag förutsätter att de flesta redan har sett den men om någon mot all förmodan inte har sett den så handlar den om en polis från New York vars fru fått jobb på ett Japanskt bolag med säte i LA. Han stannar i NY (för att klara upp fall han jobbar på…) och hon flyttar till Kalifornien. Vid jul kommer polisen, John MacClane, till LA för att besöka sin familj och hamnar mitt i et terroristdrama i en skyskrapa mitt i LA. Det spelas julmusik och det utspelar sig kring jul men förvänta er ingen snö.

 

TOMTEN ÄR FAR TILL ALLA BARNEN

ÄLSKAR den här filmen och skrattar galet mycket åt många scener i filmen. Den så dråplig och bra gjord att det bara inte går att inte älska den. Sveriges skådespelarelit är med och det märks på hur väl de samspelar. Här är det julstämning deluxe extra allt. Granar, tomtar, julskinka, julklappar, fyra pappor, fyra mammor, hundra ungar (vet inte riktigt men det känns ungefär så), nån extra granne och det är svårt att hålla reda på vems barn som är vems. Givetvis blir det komplikationer när alla ska samlas under samma tak, speciellt som de flesta vuxna har haft relationer med någon av de andra vuxna.

THE HOLIDAY

Gulligaste lilla julfilmen ever. Två singeltjejer byter hus med varandra. Den ena från LA (Cameron Diaz) och den andra (Kate Winslet) från en liten by utanför London. Cameron bor i et stort flott hus med all lyx en kan tänka sig och Kate i en liten, liten söt stuga ute på landet. De är alltså varandras motsatser. Strax innan jul inträffar det saker i bådas liv som gör att de bara vill bort från där de är och då hittar de varandra på nätet och får för sig att byta hus. Supergullig film som även är rolig och går att se om och om igen.

 

ENSAM HEMMA

Inget måste att se på julen för mig men jag tycker den är rätt underhållande. I ett hus fullt av kaos och två familjer som ska åka till paris för att fira jul så glömmer man Kevin hemma när man åker iväg. Först på flygplanet inser mamman att Kevin inte är med.

Kevin å andra sidan njuter av sin frihet som blir allt annat än lugn då det härjar inbrottstjuvar i området. En film med mycket julstämning, snö, dekorationer och roliga scener.

 

FANNY OCH ALEXANDER.

Kanske en av Bergmans bästa filmer. Svart, djup men ändå med mycket jul. Från en familj i harmoni övergår filmen till att handla mer om en familjetragedi. Jan Malmsjö spelar elak biskop och många av vår tids bästa skådespelare är med. Femtimmarsversionen är bättre men ytterst svår att hitta.

 

 

GRINCHEN – JULEN ÄR STULEN.

För invånarna i Whoville är julen årets största händelse, men det finns en som inte alls gillar julen och det är Grinchen som flytt upp i bergen och håller sig för sig själv. Grinchen hatar julen och i år tänker han se till at förstöra den för alla invånare i Whoville.

Gullig film och Jim Carrey är som vanligt fantastisk i sina tolkningar och mimspel.

THE NIGHT BEFORE.

Kanske inte en av världens bästa julfilmer men den är iaf lite ny och den utspelar sig i NY så då är jag nöjd. Filmen handlar om tre killar som alltid brukar fira julafton ihop sen den ene killens föräldrar dör i en bilolycka när han är ung. Men nu börjar de bli vuxna, med egna liv, karriärer och familjer att ta hand om. Så de bestämmer sig för att fira julafton ihop en enda sista gång och köra så hårt som det bara går. Smårolig och funkar att titta på medan degen jäser eller julgodiset stelnar.

SUMMERING JULFILMER:

Ska man bara välja en julfilm hade jag valt Love Actually. Och om jag ska rangordna dem blir det i den här ordningen:

Love Actually.
Die Hard.
Tomten är far till alla barnen.
The Holiday.
Fanny och Alexander.
Bridget Jones dagbok.
Ensam hemma.
Grinchen – Julen är stulen.
The night before.

Så, nu har ni lite filmtips till kvällar, helger och i mellandagarna. Hoppas ni hittar något ni gillar och inte sett innan.

/Heléne

DELA
Föregående artikelNational Ugly Chistmas Sweater Day!
Nästa artikelJULSTÄMNING I NEW YORK – BILDKAVALKAD
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here