RECEPT PÅ LAKRITSKOLA
Det här är ett av mina favoritrecept och jag får oftast göra två omgångar för de försvinner alldeles för snabbt (in i min mun). Väldigt enkla men ack så underbara. Finns ingen anledning att köpa färdiggjorda när det är både enklare och godare att göra dem själv. Allt som behövs är en gnutta tålamod och en förkärlek till lakrits.
Så här gör man:
INGREDIENSER:
- 100 g Smör
- 2 1⁄2 dl strösocker
- 2 msk lakritspulver
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl farinsocker
- 1⁄2 dl glykos (eller glykossirap)
- 1⁄2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk flingsalt
Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 3–5 min till gyllenbrun färg. Tillsätt lakritspulver, grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker . Låt koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller är 124°, ca 20-30 min. Häll i en form med bakplåtspapper . Låt svalna ca 15 min, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur. Skär i bitar.
Jag tycker att det är smidigast att slå in dem i smörpapper eller bakplåtspapper för annars klibbar de fast sig i varandra. Det tar dock lite tid att slå in varje lakritskola för sig. Så gör vad som passar för just er. & har ni något tips på hur man annars kan förvara dem så får ni gärna skriva det i kommentatorsfältet.
Lycka till!




