MUSIKHJÄLPEN 2023 I ÅR I VÄXJÖ

0
106

 

INGEN SKA BEHÖVA DÖ AV HUNGER

Det är Musikhjälpens motto detta år då det sänds från Växjö. Jag kommer lägga in information om årets insamling lite längre ner. Där kan ni läsa allt om vad pengarna är tänkta att gå till. I år sänds Musikhjälpen alltså från Växjö. Jag längtar tills det börjar, det är en sån trevlig tradition med ett så viktigt syfte. Jag ser fram mot att se programledarna gå in och ur buren och följa dem på tv på kvällarna när jag sitter hemma och julmyser. Tycker att det är ett sådant trevligt sällskap att ha på medan man slår in julklappar, bakar kakor eller bara sitter i soffan och tar det lite lugnt.

 

musikhjälpen

 

11-17 DECEMBER

I år är det Oscar Zia, Linnea Wiksten och Sofia Dalén som är programledare och de ska sitta instängda i buren 144 timmar. Det ser jag fram emot, att följa dem alltså. Även att se mannen i den blåa jackan, han är ett måste. Som vanligt kan du starta din egen bössa för att samla in pengar till Musikhjälpen men redan nu ligger det bössor ute om det är någon man redan nu vill skänka till. Bössorna hittar ni här: Musikhjälpens insamlingsbössor.

 

musikhjälpen 2023

 

ÅRETS INSAMLING

Nedan ser ni information jag tagit från Musikhjälpens sida angående årets insamling.

”Mat är en mänsklig rättighet. Trots det dör människor runtom i världen varje dag till följd av undernäring. Omkring var tionde människa vet inte när eller vad de kommer att äta nästa gång. Genom Musikhjälpen 2023 kan alla vara med och bidra till kampen mot hungern. 

Den värsta hungerkrisen i modern tid

För många i Sverige är hunger när magen kurrar innan en sen lunch eller dåligt humör när blodsockret sjunkit. För de miljontals människor som lever där hungern är akut handlar det om att överleva dagen. Upp till 783 miljoner människor är drabbade av hunger och över 40 miljoner lever på gränsen till svält.

Nästan hälften av alla dödsfall bland barn under fem år beror på undernäring. Skolbänkar står tomma för att elever är för hungriga för att gå till skolan och bönder ser hur extremväder förstör skörd efter skörd.

En dödlig kombination av faktorer har fått hungern att öka

Trots att det går att förse jordens befolkning med tillräckligt mycket mat har antalet människor drabbade av hunger ökat med över 120 miljoner bara de senaste fyra åren.

Människor som flyr undan krig och konflikter lämnar sin försörjning och sina tillgångar bakom sig, vilket gör det ännu svårare att köpa mat eller producera egen. Inte sällan används hunger som ett vapen, till exempel genom att stridande parter stjäl boskap eller kidnappar bönder. På grund av klimatförändringarna tvingas människor som lever på jordbruk se sina marker torka ut och boskap dö i hettan. Rysslands krig mot Ukraina slår även hårt mot Ukrainas stora livsmedelsexport vilket har satt matförsörjningen för miljontals människor i gungning.

Hungern grusar framtidsutsikter

Hunger är inte bara ett problem här och nu. Stigande priser och växande fattigdom gör att risken för bland annat barn- och tvångsäktenskap, människohandel och sexuell exploatering ökar i skuggan av hungerkriser.

När undernärda mammor föder undernärda barn försämras barnens fysiska och kognitiva utveckling. Nödvändiga saker, som att lära sig att läsa, blir svårare och kroppens motståndskraft mot vanliga sjukdomar försämras. På så vis står hela generationers framtidsutsikter på spel.

Enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling ska hunger utrotas till år 2030, men som det ser ut nu kommer uppskattningsvis 600 miljoner människor fortfarande gå hungriga då. Genom Musikhjälpen 2023 kan vi höja kunskapen och bidra till kampen för att ingen ska behöva dö av hunger.

Källor: FAO, IFAD, UNICEF, WFP, WHO.

Så kan ditt bidrag till Musikhjälpen göra skillnad

Bidrag till Musikhjälpen 2023 kommer att förbättra livssituationen för människor som kämpar mot den värsta hungerkrisen i modern tid.

Det handlar dels om akuta insatser för att rädda liv, såsom matpaket, näringsbehandlingar med till exempel nötkräm och kontantstöd där människor ges möjlighet att fatta egna beslut för att förbättra tillgången till mat och bättre hälsa.

Utöver akuta insatser behövs långsiktig förändring. Därför kan bidrag gå till medicinska insatser mot kronisk undernäring och stärkta hälsosystem. Det kan också handla om att stärka lantbrukssystem, till exempel genom bättre odlingsmetoder och klimatsmarta lösningar där jordbruket förblir hållbart. Bidrag kan också gå till att förse skolor med mat, vilket ger fler barn tillgång till mat samtidigt som det blir ett incitament för att låta barn gå̊ i skola och få utbildning.”

 

DELA
Föregående artikelJULDRYCK – EN RECENSION
Nästa artikelBRYNT SMÖRKOLA MED HAVSSALT – MMM…
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here