KOLA TILL ALLA!

0
106

 

GODISMONSTRET STRIKES AGAIN

God morgon. Måste dela med mig av min besatthet just nu. Jag har gjort en ny omgång kola för de tom ju som sagt slut. Och denna kolan blev ännu bättre. Jag gjorde lite modifieringar, både självvalt och av misstag. Och denna kolan blev top notch enligt mig. Ursäkta färgerna men julgodis blir ju lätt i den bruna skalan. Iaf så ska ni få mina uppdaterade recept på brynt smörkola med flingsalt och lakritskola med flingsalt. Dessa tycker jag att ni ska testa. Och jag brände inte vid en enda kastrull. Dessutom gick det lätt att laga då man inte behöver röra hela tiden, bara titta till och röra ibland.

RECEPT BRYNT SMÖRKOLA MED FLINGSALT

Ingredienser:
100 g smör
3,5 dl vispgrädde
3,5 dl Strösocker
1,75 dl Ljus sirap
1,5 msk  Glykossirap

Gör så här:

  • Bryn smöret under ständig vispning i en tjockbottnad, vid kastrull. Ta från värmen. Tillsätt grädde, socker, ljus sirap och glykossirap. Sätt tillbaka på plattan.
  • Rör bara i början när kolan kokas för att minimera att den sockrar sig. Koka utan lock tills smeten är 125°, eller tills smeten håller ett kulprov. (rör nån gång mellan varven så att kolan inte bränner fast)
  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15 x 20 cm. Häll ner smeten och låt svalna. Strö över lite flingsalt. Skär eller klipp brynt smörkola bitar. Slå in i smörpapper.

Jag fick 85 kolor när jag gjorde det här receptet så nu har jag verkligen hela julen. Men jag kan ha satt i mig några när jag tillagade kolan.

 

RECEPT LAKRITSKOLA

  • 100 g Smör
  • 2 1⁄2 dl strösocker
  • 3 msk lakritspulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl farinsocker
  • 1⁄2 dl glykos (eller glykossirap)
  • 1⁄2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk flingsalt
  • Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka under omrörning i 3–5 min till gyllenbrun färg. Tillsätt lakritspulver, (sikta i, annars är det lätt att det klumpar sig) grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker.
  • Låt koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller är 124°, ca 20-30 min.
  • Häll i en form med bakplåtspapper.
  • Låt svalna något, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur.
  • Skär i bitar och slå in i smörpapper och knyt ett vackert snöre eller band om.

Detta gav mig nästan 70 kolor. Fatta hur mycket godis jag har. Jag försvarar mig med att jag i princip inte åt något godis under 2023 annars. Åt vid påsk och kanske en gång under hösten. Annars har jag hållit mig ifrån godis. Så jag tycker att jag får lov att äta nu.

Men testa dessa, Jag lovar att ni inte ångrar er. jag fick god, mjuk och härlig kola.

 

DELA
Föregående artikelJULMARKNAD PÅ JAKRIBORG OCH JULFIKA
Nästa artikelJULRIMMET – DIN RIMSTUGA PÅ NÄTET
Välkommen till Helénes underbara jul!För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here