Julpussars glöggfavoriter!

2
379

Jag verkligen äääälskar glögg och börjar gärna dricka den redan under ruskiga höstkvällar, sen fortsätter jag hela vintern fram till vårkanten. Och vissa sorter åker fram till sommaren igen för att blanda goda drinkar av. Har ni förresten tänkt på att Sangria nästan smakar lite som kall glögg..?

Nu tänkte jag hur som helst dela med mig av mina tankar, glöggfavoriter och hur jag väljer att dricka dem!

Bakgrunden

Glögg är enligt wikipedia en ”nordisk varm dryck baserad på kryddat vin eller sprit”. När vinet väl kom fram till oss här uppe i Norden var det oftast av rätt dålig kvalitet (långa transporter och dåliga lagringsförhållanden är väl inte optimalt) så för att dölja den dåliga smaken började man smaksätta det med socker och kryddor.

Klassisk glöggsmak

Med det i åtanke så vill jag att min glögg ska baserad på rödvin och smaka av julkryddor samt vara lagom söt. Årgångsglöggerna som släpps i limiterade upplagor har oftast lite för krystade smakkombinationer tycker jag (vem visste t ex hur kråkbär smakade innan Blossa släppte sin 2016?) och de godissmaksatta glöggsorterna som kommit på senare år (Choklad? Hallon & lakrits? Polkagris?) har jag inte mycket till övers för. När vi var små och inte gillade glögg så brukade min mamma göra varm hallonsaft åt oss barn när de vuxna drack glögg, det känns som ett bättre alternativ än dagens smaksatta varianter om ungarna nu mot förmodan inte skulle gilla den alkoholfria glöggen. Själv har jag inte behövt ta till det knepet eftersom bägge mina ungar älskar glögg..

img_1255

Traditionellt ska ju glögg serveras rykande varm ur små koppar eller glas, gärna med mandel & russin i och det är jag helt med på! Mitt enda problem är att jag ogillar spritångorna när man värmer glögg med för hög alkoholhalt. Ska jag dricka glöggen varm föredrar jag en lägre alkoholhalt, helst inte mer än 5-6%. Blossa 4,7 var en av mina favoriter så länge den fanns, nu väljer jag istället att blanda lika delar vinglögg med lättvinsglögg för att få den lagom stark.

Har glöggen högre alkoholhalt än så, runt 10% och uppåt, så föredrar jag faktiskt att dricka den kall… Antingen som vanlig glögg i sällskap av en pepparkaka eller två..

SavedPicture-2015111220119.jpg

Alternativt istället för ett portvin eller nåt annat sött efter maten, gärna i ärvda kristallglas…

img_2738

 

Favoriterna

Men hur var det med favoriterna nu då?

SavedPicture-20151015214636.jpg

Jo, ska jag dricka den varm så väljer jag oftast en kombination av Blossas vinglögg och lättvinsglögg; andra alkoholfria eller lättvinsvarianter smakar helt enkelt för sött tycker jag, alternativt så saknar de den där klassiska kryddiga glöggsmaken. Men tipsa mig gärna om du vet någon lättglögg som du tror skulle falla mig i smaken!

Kall däremot har jag en hel rad med favoriter!

SavedPicture-20151018194429.jpg

Årets två nyheter på min glöggbricka är först Edward Bloms samarbete med Saturnus!

img_1229

En riktig höjdare (ssom även funkar att blanda ut med lite lättvinsglögg och dricka varm), den är kryddig men inte för söt, en klassisk ”vuxenglögg” helt enkelt..

Den andra nyheten är Blossas 1917.

img_2730

En riktigt trevlig (om än stark) bekantskap som passar utmärkt  till ostbrickan istället för ett portvin eller varför inte matcha den till gottebordet med pepparkakor, nötter och praliner? Den är söt utan att kännas sliskig och har en fin ton av klassiska glöggkryddor.

Och ett stående inslag på vår glöggbricka sen den lanserades 2015 är Blossa 1895.

SavedPicture-2015109133818.jpg

Även den ett lite starkare alternativ som jag gärna sippar på efter maten med sin härliga russindoft och kryddiga toner av nejlika och kardemumma!

Kort sagt, jag vill ha min glögg röd, kryddig och inte för söt! Hur vill du ha din? Och har du några bra tips på nån glögg som jag bara måste prova..?

2 KOMMENTARER

  1. Jag är ingen rödvinsdrickard utan föredrar vitt vin men när det kommer till glögg är faktiskt Blossas 1895 min absoluta favorit. Men jag vill ha den varm. Annars gillar jag Blossas Trestjärniga silver och skulle gärna testa Sten Mattssons Äppleglögg men tycker att den är rätt dyr. Jag är heller inte för de där allt för söta, smaksatta varianterna utan vill at glögg ska smaka glögg (även om jag tycker det är kul med årets nya smaker varje år). Dock tycker jag att det räcker med en liten kopp glögg, högst två vid de tillfällena det dricks och då gärna till pepparkakor eller choklad. Blossa 1917 skulle jag testa men har inte sett den någonstans.

  2. Härligt med nån mer som tycker att glögg ska smaka glögg! Och 1917 finns i beställningssortimentet på Systemet, bara att beställa och hämta ut där man själv vill! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here