En kavalkad av inspiration till julgranen

4
2814
Ljuva lördagseftermiddag.

Här sitter jag i min vän Karins soffa i Helsingborg och är härligt trött efter en dag på både loppis och julmarknad och efter det en lång promenad runt stan – och oj, vad fint det är här i Helsingborg! Det ena vackra huset efter det andra.
Nu lyssnar vi på julmusik och håller på att värma lite glögg. Vi har fått sån gosig julfeeling så imorgon är det julpynt som gäller! Mysigt!

Mina funderingar har börjat röra sig kring hur jag ska pynta min julgran i år. Faktum är att i år är första gången sen jag flyttade hemifrån som jag kommer att ha plats med en fullstor gran – ni förstår nog peppen! Eftersom det bli min första riktiga julgran har jag således inget julgranspynt utan måste införskaffa (eller pyssla ihop?) det typ NU. Men viktiga beslut kräva planering, så jag har på sistone härjat runt på nätet i jakt på inspiration.

Kanske är det någon mer som tycker att julgranspyntsinspiration kan behövas så här veckan innan första advent? Självklart!

Håll i er – för här kommer en kavalkad av vackert pyntade julgranar!

Kanske blir det en klassiskt (eller hur klassiskt är det egentligen?) rödklädd julgran. Röda, glansiga julkulor hade vi när jag var liten. Därför känns det väldigt mycket 90-tal med just den sortens pynt för mig – på ett bra sätt! Men blir det rött i min gran så föredrar jag hellre den djupt mörkröda.

Den här typen av gran kommer nog aldrig att skådas hos mig. Färgglatt och kitchigt är inte riktigt min grej. Men det är ju inte fel hos andra! Är glad att det finns de som är mer lekfulla än mig, då blir ju världen härligare!

Här är mer min typ av gran. Ett vackert, fylligt exemplar med endast en enkel ljusslinga som dekoration. Som små glittrande stjärnor. Mmm. Magiskt!

Eller en med riktiga levande ljus. Stämningsfullt! Men också ansvarskrävande och omständligt att tända, släcka, byta ljus osv. Kanske skulle passa bra i min lilla stuga?

Denna typ av pynt – svart vitt och grafiskt – har sett mycket under de senaste åren tycker jag. Och jag tycker det är fint! Passar bra i våra nordiska hem. Men det stilrena, grafiska kan ibland nästan bli FÖR snyggt och cleanr. För mig ska julen vara mysig och får gärna vara lite operfekt. Men med fina ljus i så växer stämningen fram.


Det är ju lite samma sak med dessa minimalistiska granar i guld och vitt. Enkelt, noga utvalt pynt som passar väl in i inredningstidningar. Inte heller särskilt nervkittlande. Men ändå. Så himla fint. Och det finns nog en anledning till att det är den sortens julgransdekoration vi skandinaver verkar dras till

Den här varianten körde jag på förra året. En liten gran med anspråkslöst pynt. Inga glimmande ljus, glittrande glitter eller glänsande kulor. Gillar granen till vänster, visst ser det ur som att den är pyntad med julstjärnor (blomman alltså)? Förra året hade jag rosetter i vår lilla skeva gran. Den gillade jag.

Så här vill jag nog att min gran ska se ut! En operfekt, egenhuggen gran med svarta kulor. Så fint enligt mig! Tycker också väldigt mycket om den vita vimpeln på granen till vänster.

Japp en sån gran blir det! Hur brukar er gran se ut?

4 KOMMENTARER

  1. Hos mig har vi alltid haft en plastgran, och förra året inskaffade vi oss en riktigt stor och fyllig gran (nästan som på filmerna) och den är fylld med röda härliga pynt! Det brukar variera, nått år har vi haft brunt och guld vilket var väldigt snyggt! Man blir nästan översvämmad fav allt snyggt man vill ha på sin gran!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here