En hållbar jul?

6
594

..eller en slit- och slängjul?

Så här i början av julsäsongen kliar det ordentligt i min köpnerv när alla företag presenterar sina fina julnyheter, den ena mer lockande än den andra! Och den som kikat in till mig på Julpussar.com tidigare känner nog redan till att jag är en shopoholic som kämpar med mitt dåliga samvete. Jag vill ju (och försöker verkligen) tänka och konsumera miljövänligt och klimatsmart, men det är svårt ibland. Hela julen har liksom kommit att kretsa så mycket kring köphets och konsumtion; Julbordet ska vara dignande & överdådigt (även om det innebär att man får slänga rester strax efter annandagen), julhandeln slår nya rekord varje år och det går trender även inom juldekorationer så pyntet blir mer och mer slit- och slängvaror..

Det känns inte helt rätt tycker jag (även om jag har ganska lätt för att trilla dit på fina julsaker). Julen ska ju handla om gemenskap, värme och glädje! Om tid att umgås, omtanke och mys med familj & vänner, eller hur..? Då borde det ju inte vara så svårt att få in ett miljötänk och det går faktiskt att balansera allt det där, utan att man ska behöva avstå god mat, fint inslagna klappar, en glittrande gran och strålande juleljus. Så här försöker jag få in ett miljötänk i min jul:

Julbordet

Man måste ju t ex inte ha precis varenda klassiker på julbordet, att satsa på färre men värre är min melodi! Hos oss har vi numera reducerat julbordet till lite färre rätter som alla verkligen uppskattar istället för ett hav av olika ”måsten”. Då lägger jag hellre lite extra krut och omtanke på maten; Gärna hembakat bröd & kakor, egna sillinläggningar och hemodlad grönkål (jag är ju trots allt hallänning!). Och själv handlar jag helst ekologiskt eller KRAV-märkta varor i den mån det går.

Julklappar

När det gäller julklappar går jag hellre på kvalitet än kvantitet. Alla som nån gång har sett en sexåring slita upp paket efter paket på julafton håller nog med mig här.. Hur kul är det när gåvan öppnas och sen raskt förpassas till en vrå för att mottagaren redan är upptagen med att öppna nästa paket utan att knappt ha reflektera över innehållet i det förra? Nä, hellre en enda men väl genomtänkt julklapp då som man vet verkligen kommer att uppskattas! Sen lägger jag ju såklart gärna lite extra krut på att slå in paketet snyggt… 😉

Pynt

Och dekorationerna sen, måste man t ex verkligen ha kulor av senaste modell i granen? Jag vet att många kör med olika färgtema i sina granar från år till år och jag antar att de då byter ut de flesta dekorationerna, men det är inte min grej. Jag har i och för sig en ganska rejäl samling av julkulor, men alla hängs upp varje jul (med undantag för de mest ömtåliga då när man har klåfingriga småbarn i familjen), och det bästa av allt, jag har minnen kopplade till varenda en av dem! Sen kompletterar jag såklart också mitt julkulebestånd emellanåt, men det är mer för att ersätta kulor som gått sönder eller för att komplettera med en ny souvenirkula..

Återbruk!

Men om jag nu mot förmodan skulle tröttna på nån juldekoration så försöker jag se till att den får en ny chans att förgylla någon annans jul via t ex loppisar som Myrornas eller Erikshjälpen (alternativt Tradera eller Blocket). Det känns på nåt vis mycket bättre så, och dessutom älskar jag själv att spana efter julsaker på loppisar! Man kan hitta helt underbara julprylar för nästan inga pengar alls och så ger man dem ett nytt liv istället för att nån ska slänga dem… <3

Ingen tråkig jul

Kort sagt, att satsa på en hållbar och miljövänlig jul behöver absolut inte betyda att det blir en tråkig jul som många verkar vara lite rädda för. Tänk igenom vad som är viktigt för just ditt julfirande istället och se om du möjligtvis kan förändra dina köpvanor eller kan påverka på nåt annat vis. En sån enkel sak som att skicka julklappspapper till pappersinsamlingen kanske kan vara en början (om du nu inte redan gör det vill säga)? Eller för att använda ett slitet men väldigt sant uttryck; Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

6 KOMMENTARER

  1. Mycket bra inlägg, så viktigt att tänka på men så svårt under julen. Jag håller def med om julklapparna, HATAR när kidsen sliter iväg pappret kollar på saken, lägger den åt sidan och sliter upp nästa paket. Misstänker att min mor var likadan för hos oss delades alla julklappar ut sen fick den yngste börja med att öppna en julklapp medan alla andra tittade på. När denne var klar var det den näst äldstes tur och så höll det på tills alla julklappar var utdelade. Det tog lite tid men vi var inte en så stor släkt så det var ett fantastiskt bra koncept tycker jag. Dels hinner alla se vad alla får, dels hinner man tacka ordentligt och dels blir det inte samma hets.

    Nu för tiden beror det hela på om vi är hemma eller inte, jag och min man och den vuxna delen av släkten öppnar fortfarande varannan medan barnen får göra hur de vill nu, vi orkar inte tjata på dem 🙂

    Kul att du är här!

  2. Vad skönt med ett inlägg som fokuserar på hållbar jul! Med min klimatångest blir jag ibland mörkrädd när jag ser julbloggare lägga upp produktnyhet efter produktnyhet, och att många verkar vilja byta ut det mesta av julpyntet för varje år. Vad är grejen med det? Bättre att satsa på sådant som håller, så att vår jord håller. Det känns trots allt viktigast i mina ögon, i alla fall.

  3. Tack för ett mycket bra och viktigt inlägg! Jag älskar julen och allt vad den innebär men förstår inte var denna hets och trendnoja kommit från. För mig är julen en tid för eftertanke, gemenskap, värme och glädje. Att var år ta fram samma julpynt och alla de minnen dom innebär. Sen gillar jag själv att tillfälligt ta mig tillbaka till självhushållenstid, fixa och dona…. Tänker att vi alla har ett ansvar att göra medvetna val, även under juletid.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here