BARNENS JULAFTON – DAN FÖRE DAN.

0
632
Barnens julafton

 

ATT FIRA JULAFTON TVÅ GÅNGER – FÖR BARNENS SKULL

I vår familj firar vi julafton två gånger varannat år. Barnens föräldrar är skilda och jag är barnens bonusmamma. Så när det inte är vår jul firar vi jul en gång med barnen och en gång på julafton. Barnen firar ju alltid två gånger oavsett vilket år det är. Så i fredags firade vi julafton numero ett här hemma. Tyvärr är ju både jag och Johan sjuka så det blev inte riktigt som vi (jag) hade tänkt oss. Men det blev bra ändå. Även fastän vi inte klädde upp oss, inte följde några speciella traditioner eller tider. Vi bara tog det som det kom. & det funkade bra tydligen. Barnen tyckte det var mysigt men jag tyckte lite synd om dem.

MAT & JULKLAPPAR

Dock verkade det som om det var ganska mysigt att det inte fanns några måsten, att ta det väldigt lugnt, äta god mat i lugn och ro och dela ut lagom många julklappar lite senare på kvällen. Vi öppnar alltid en julklapp i taget så att alla ser vad personen får och från vem. Då blir det ingen hets och alla får en chans att tacka ordentligt och saker blir inte bara liggande. Det är en tradition jag har med mig sen liten. Yngst börja öppna sen går man i åldersordning och öppnar en julklapp i taget tills den äldste öppnat sin första julklapp. Sen är det dags för julklapp nummer två och så fortsätter man så. Är man många kan det ta tid men det tycker jag det kan få göra. Hatar när barn bara river upp julklappspappret, slänger ett snabbt öga på julklappen och slänger sig över nästa.

 

 

JULMATEN

När vi har en full julafton, dvs när barnen är här på julafton och vi oftast firar med kusinerna så brukar vi dela upp maten. Egentligen började det nog med att min mamma en gång i tiden delade upp julbordet i två delar. Vid klockan ett åt men lutfisk, potatis, sås och fläskkorv (för den som inte gillade lutfisk). Sen kollade man på Kalle kl 15 och efter det var det julklappsutdelning, kaffe och julgodis. Vid sextiden på kvällen brukade julbordet plockas fram och då kom sillen, skinkan, syltan, korven, osten osv.

När jag och Johan blev ihop så gjorde vi precis så fast vid det här laget hade jag övergått till att bara äta potatis och bechamelsås vid 13. Men när vi skulle fira med hans familj så blev det lite konstigt att bjuda på bara sås och potatis vid ett. Minns inte riktigt hur vi gjorde där i början men för ett par år sen började vi, i takt med att jag började gilla sill mer och mer, äta sillunch vid ett. Då kom sillen, ägghalvorna, silltårtan, potatisen etc fram. Barnen fick dock annat, de äter inte sill.

Kl 15 är det ju Kalle men det är inte så många som kollar på det nu för tiden men vi brukar iaf ha på två. I år har vi ingen tv längre, eller rättare sagt, vi har ingen digitalt utan kör bara streamingtjänster så vi får väl se om det blir nån Kalle eller ej.

 

 

BARNENS JULKLAPPSUTDELNING

Under tiden ingen kollar på Kalle lagas det kaffe, tas fram godis och man inväntar tomten. Han brukar komma någon gång mellan fyra & fem (det finns lite mindre barn bland kusinerna och då kan man inte vänta hur länge som helst) och sen så tar ju julklappsutdelningen en stund. Förra året tror jag vi lät alla barnen öppna sina paket först (de har inte riktigt tålamod med att vänta på att tio pers ska öppna sina paket en och en åt gången) sen körde vi vuxna den vanliga rundan med en åt gången. Det funkade bra för då fick vi lite lugn och ro och barnen kunde leka/sysselsätta sig med sina julklappar.

Sen är det dags att förbereda julbordet och det tar ju en stund så då äter vi runt sju och sen är man så mätt så att man skulle kunna gå och lägga sig på studs. Fast det händer ju aldrig utan det brukar komma fram ostar osv och så spelar vi spel. Mycket mysigt.

 

 

TRADITIONER

I år åt vi runt sju med barnen och delade ut julklappar vid halv nio. Imponerande att de kunde vänta så länge. Jag blev helt tokig när jag var 18 och för första gången skulle fira jul någon annanstans än hemma (jag och min mamma firade hemma hos min pojkvän) och tomten inte kom förrän åtta på kvällen. Det var jag och min pojkväns 13-årig lillebror som gick omkring som två osaliga andar och väntade på tomten… Som de andra skrattade åt mig 😀

Som tur var har jag lyckats ändra mig med åren. Nu vill jag inte dela ut dem för tidigt, då tar ju det roliga slut. Å andra sidan kan jag lätt anpassa mig efter vad som krävs, är det små barn med så kan man inte vänta för länge. Det är ju trots allt barnens julafton i första hand.

 

 

EN KLAPP TILL DIG, EN KLAPP TILL MIG

Så, egentligen har vi redan firat julafton. Vilket är bra för i år är det svårt att följa traditioner i och med att båda är sjuka. Vi äter när vi orkar, spelar tv-spel (Johan), bloggar (jag) och vilar när det behövs. Idag finns inga måsten, inga hålltider eller ordningsregler. Jag glider omkring i mina fårskinnstofflor och svarta mysdress och tänker fortsätta med det resten av dagen. Vi äter när vi blir hungriga och det får bli när det blir.

& när det är dags för julklappar sitter vi oftast på golvet bredvid julgranen (när det bara är jag och Johan alltså) och väljer med omsorg ut i vilken ordning julklapparna ska delas ut. Runt omkring har vi tända ljus, julmusiken hörs ur sonosen och i vanliga fall är brasan tänd. & när julklapparna är öppna och vi är nöjda och belåtna brukar vi hamna framför en film eller serie och avsluta julafton i lugn och ro. Väldigt skönt tycker jag.

Så så kommer det nog se ut hos oss idag. Om några timmar äter vi sill, sen kanske vi kollar på nån film, lite senare delar vi ut julklappar och sen äter vi julmat eller tvärt om. Det är inte så noga.

Men nu ska ni få fortsätta er julafton. Jag återkommer med ett God Jul senare (jag har ju tid iaf *s*)

/Heléne

DELA
Föregående artikel⭐️ GOD JUL 💘
Nästa artikelSÅ VAR GLADA JULEN SLUT, SLUT, SLUT.
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here