UTEPLATSINSPIRATION

1
178

MYSIGT PÅ LITEN YTA

Jag har egentligen världens bästa lägenhet. 41 kvm, två rum med integrerat kök i vardagsrummet. I området där jag bor är finns det mest lägenheter men en del av dem har uteplatser. Jag har turen att vara en av dem. Jag har dessutom egen ingång så delar alltså inte dörr med någon annan. Det är som att ha ett eget litet hus.

När jag flyttade in här fanns här tre Rönnsumacker, otroligt fina höstträd men de växer och sprider sig enormt. Första sommaren här var de mest vackra men förra året skuggade de uteplatsen nästan hela dagen, plus att de började växa in över grannens tomt. För att inte tala om hur mycket löv och “blommor” som skräpar ner. Dock är de otroligt vackra på hösten.

RÖNNSUMAK

 

Bild lånad från https://arkitektenstradgard.se/tag/ronnsumak/
Rönnsumak på hösten.Bild lånad av https://www.gardenia.net/plant/rhus-typhina-dissecta

 

Det fanns också en stor “buske” som förvisso var fin på sommaren men som växter som ogräs. Som en blandning av murgröna och vinranka. Har ingen aning om vad det var fö sort. I alla fall så stor att den gick från marken, upp över mitt staket och sen helt täckt över gatlampan som är vid mitt hus. Grenarna växte som bara den och snårar in sig var de än kan. Fin men svårhanterligt. Förra året försökte jag tukta både “busken” och träden men det hjälpte inte mycket. Sågade av en gren av Rönnsumacken och ut växte fem nya grenar. SUCK!

I år frågade jag vaktmästaren på området om han kunde hjälpa mig såga ner busken och träden och efter bara ett par dagar hade jag tre män från Samhall här som sågade ner träden utan problem men den klängande busken var desto jobbigare. Som ett snår av grenar som flätat in sig i varandra och gatlampan. Till slut hade de fått ner allt och min uteplats blev genast mycket ljusare och trevligare och mina grannar slipper skräp på sin tomt.

Här der ni en del av “busken som klättrat upp intill mitt staket och tagit över helt.
Busken är borta och jag ser gatlampan för första gången på två år.

RENT & SNYGGT

Nu är träden borta och “busken helt nedklippt, Det ger mycket mer ljusinsläpp och skapar en mer öppen och lättare att hålla iordning.

 

Så nu kan jag odla, sätta samman blommor och hålla rent och snyggt och njuta av sol precis hel sommaren.  I år tog jag det lugnt med pallkragen. En plommontomat och en körsbärstomst.<plus tvp plantor med jordgubbar. Jag kommer nog odla mer men det blir i krukor isf.Basilika, koriander, dill osv. Sådant som är perfekt att gå ut och plocka på uteplatsen när man vill ha färska kryddor.

Så, så här er det ut nu. Men det kommer mera, det kan jag garantera,

 

Odlar ni någonting?

 

DELA
Föregående artikelPÅSK, SOL OCH LITE SOCIALT UMGÄNGE
Nästa artikelSKÖNA MAJ & MIN UTEPLATS
Helenes Underbara Jul
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here