Jag är inte bara en riktig julälskare, resten av året är jag även en sann trädgårdsnörd som odlar det mesta så länge det är ätbart! Nu är betyder det inte att vårt julbord är mer vegetariskt än nån annans bara för det, men vissa hemodlade inslag finns där faktiskt mellan skinkan och prinskorvarna…
Bland det första jag gjorde när vi flyttade in i huset vi bor i var att plantera ett äppelträd av sorten Ingrid Marie som ger riktigt mörkröda juläpplen!

Äpplena passar inte bara i fruktskålen tillsammans med clementinerna på dessertbordet utan jag brukar även göra en äppelsill av dem som är jättegod!

Och man är ju inte hallänning för intet, grönkål är en självklarhet på vårt julbord och slipper man bara kålmaskar så är den riktigt lättodlad! Själv brukar jag göra långkål av den, men det finns mycket man kan hitta på med sin grönkål..

En annan lättodlad historia är rödbetor till rödbetssalladen! Först kokar man dem och gör en klassisk rödbetsinläggning, sen är det bara att blanda upp med crème fraiche, majonnäs eller vad du nu vill ha i din rödbetssallad!
Dillen till hovmästarsåsen och löken till löksillen är andra saker jag brukar odla, liksom vinbären till min älskade svartvinbärssill!

Sen är ju skafferiet redan fullt av sylt till mandelmusslorna och saft att göra saftsås av till ris a la maltan… Så ja, en hel del på vårt julbord är faktiskt hemodlat!