ATT HA BAKAT ÅRETS FÖRSTA LUSSEKATTER MED VANILJ

0
109

 

GOD MORGON!

Idag tänkte jag dela med mig av mitt senaste Lussekattsbak som blev så bra. Ja bullarna kunde ha varit snyggare men troligtvis inte godare för de här var saftiga, fluffiga och delicious. Jag svepte fyra samma kväll jag gjorde dem, det är ett rätt bra betyg. De går tyvärr dock allt för snabbt att äta upp. Får nästan göra en vanlig omgång som är lite torrare och som tar längre tid att äta 😂😂😂

Men här kommer receptet på mina lussekatter med vaniljfyllning.

50 gram jäst, färsk
200 gram smör, osaltat
5 dl mjölk
2 paket saffran, (1 g till ett recept)
2 dl strösocker + 2 tsk
ca 16 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Fyllning
200 gr rumsvarmt smör
1 dl socker

1 dl vaniljsocker (inte vanillin och ja det ska vara så mycket men man kan givetvis ta mindre. På egen risk :-))

Pensling 2 st ägg

Pärlsocker
Tillagning

1. Stöt saffranet tillsammans med socker i en mortel eller liknande.
2. Smällt smöret och häll i saffranet. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader.
3. Smula jästen i en stor bunke (jag har en gammal bakmaskin) och häll degspadet över, lös upp jästen.
4. I med äggen blanda ihop.
5. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål.
6. Tillsätt socker, salt och lite mjöl i taget i bunken med degspadet. Kör tills all mjöl är i, känns dig fram efter hur mycket vetemjöl som behövs. Jag brukar använda mellan 15-17 dl.
Knåda degen för hand eller i maskin i minst tio minuter gärna längre.
7. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i minst en timme.
8. Häll ut degen på ett bord och knåda en stund. Låt sen degen vila igen under bakduk. Min fick vila i en timme.
9. Blanda ihop fyllningen
9. Knåda ihop degen och dela den i två degar.
10. Kavla ut degen (den ena) precis som när man gör vanliga bullar, dvs en liggande rektangel)
11. Bred ut halva fyllningen över den utkavlade degen.
12. Här kan man antingen göra vanliga bullar men jag gjorde ett treslag. Man viker över en tredjedel, från botten tex, över mitten, sen viker man över det tredje delen uppifrån över den nedre och mittdelen. Så att det blir tre lager. Kavla ut så att degen blir plattare och större (den drar ihop sig)
13. Skär 1,5 cm breda strimlor. Ställ på högkant och rulla ihop från var sin sida och lägg på plåt. Låt vila 1 timme under bakduk.
14. Sätt ugnen på 250 grader.
15. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker (jag gjorde vissa med och vissa utan)
15. In med bullarna i ugnen – 6-8 min, håll koll på när de börjar få färg, vi vill ha gyllengula Lussekatter med lite lätt bränna.
16. Lägg att svalna på galler.

ca 30 – 36 lussekatter

 

Bakduk från 70-talet och min barndom. Kommer aldrig byta ut. Ser fortfarande ut som ny. Även om motivet är aningen 70-tal 🙂
Det ska bara vara en kronjäst i degen. Jag råkade ha två vid fototillfället

DELA
Föregående artikelHOT COCOA BAR OCH POSTER ATT SKRIVA UT
Nästa artikelBAKA LITEN MEN NAGGANDE GOD LAKRITSKOLA
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here