GOD MORGON!
Idag tänkte jag dela med mig av mitt senaste Lussekattsbak som blev så bra. Ja bullarna kunde ha varit snyggare men troligtvis inte godare för de här var saftiga, fluffiga och delicious. Jag svepte fyra samma kväll jag gjorde dem, det är ett rätt bra betyg. De går tyvärr dock allt för snabbt att äta upp. Får nästan göra en vanlig omgång som är lite torrare och som tar längre tid att äta 😂😂😂
Men här kommer receptet på mina lussekatter med vaniljfyllning.
200 gram smör, osaltat
5 dl mjölk
2 paket saffran, (1 g till ett recept)
2 dl strösocker + 2 tsk
ca 16 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 dl vaniljsocker (inte vanillin och ja det ska vara så mycket men man kan givetvis ta mindre. På egen risk :-))
Pensling 2 st ägg
1. Stöt saffranet tillsammans med socker i en mortel eller liknande.
2. Smällt smöret och häll i saffranet. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, ca 37 grader.
3. Smula jästen i en stor bunke (jag har en gammal bakmaskin) och häll degspadet över, lös upp jästen.
4. I med äggen blanda ihop.
5. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål.
6. Tillsätt socker, salt och lite mjöl i taget i bunken med degspadet. Kör tills all mjöl är i, känns dig fram efter hur mycket vetemjöl som behövs. Jag brukar använda mellan 15-17 dl.
Knåda degen för hand eller i maskin i minst tio minuter gärna längre.
7. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa i minst en timme.
8. Häll ut degen på ett bord och knåda en stund. Låt sen degen vila igen under bakduk. Min fick vila i en timme.
9. Blanda ihop fyllningen
9. Knåda ihop degen och dela den i två degar.
10. Kavla ut degen (den ena) precis som när man gör vanliga bullar, dvs en liggande rektangel)
11. Bred ut halva fyllningen över den utkavlade degen.
12. Här kan man antingen göra vanliga bullar men jag gjorde ett treslag. Man viker över en tredjedel, från botten tex, över mitten, sen viker man över det tredje delen uppifrån över den nedre och mittdelen. Så att det blir tre lager. Kavla ut så att degen blir plattare och större (den drar ihop sig)
13. Skär 1,5 cm breda strimlor. Ställ på högkant och rulla ihop från var sin sida och lägg på plåt. Låt vila 1 timme under bakduk.
14. Sätt ugnen på 250 grader.
15. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker (jag gjorde vissa med och vissa utan)
15. In med bullarna i ugnen – 6-8 min, håll koll på när de börjar få färg, vi vill ha gyllengula Lussekatter med lite lätt bränna.
16. Lägg att svalna på galler.
ca 30 – 36 lussekatter