3 MÅNADER TILL JULAFTON – LITE PLANERING

1
1149
julafton

 

NEDRÄKNINGEN TILL JULAFTON KAN BÖRJA.

Plötsligt så är det bara tre månader till julafton och det känns som att julen är över oss när som helst. Jag vet ju att det är en bit bort och jag ska inte tjata för mycket om det. Men ”snart” är det alltså julafton. & innan dess är det drygt en månad där vi får frossa i jul hur mycket som helst. & om lite mer än en månad börjar affärerna julpynta på allvar. Nu för tiden pågår ju julen i affärerna från september till december men efter Halloween brukar det ta fart på allvar. Vågar jag säga att det bara är lite mer än en månad bort? Om cirka 37 dagar har vi jul i var och varannan affär och julmusik hörs vart vi än går. Trettiosju dagar alltså. Det är inte långt borta.

Idag funderar jag lite kring julen, stress och förberedelser för att undvika stressen.

 

julklappar
julaftonsbord

 

I ÅR ÄR JULAFTON PÅ EN TISDAG.

Varje år försöker i alla fall jag att optimera ledigheten kring jul och i år är det verkligen de anställdas ju (iaf för de som jobbar vanliga mån-fre-jobb). Julafton infaller på en tisdag och nyårsafton likaså. Om man tar ledigt måndagen den 23 december, fredag den 28 dec och måndag den 30 dec så kan man vara ledig i 13 dagar. Dvs från den 21 dec till 2 januari. Om man även tar den 2 & 3 januari får man 17 dagars sammanhängande ledighet. Det är ju helt fantastiskt. Så passa på om ni kan, för nästa år är julen mycket sämre ur ledighetssynpunkt. 2020 är ett skottår så julafton infaller först på en torsdag nästa år.

 

julafton

 

ATT PLANERA JULEN

Har man möjlighet är det så klart bra att redan nu planera julen. Var man ska fira någonstans, vilka som ska komma, vilka man ska ge julklappar till, vilka julmarknader man vill besöka, julbord man är intresserad av. I december ska man oftast hinna med så himla mycket. Så för att det inte ska bli övermäktigt och inte bli väldigt stressigt innan själva julafton så råder jag till att sätta sig ner och fundera ut vad som verkligen är viktigt under december. Vissa saker kanske man både måste och vill delta i/på. Som barnens julpjäser/julavslutningar, julbord med jobbet, luciauppträdanden, pysselkvällar på skolan eller vad det kan vara. Och det är kanske sådana saker man ska prioritera om man har barn tänker jag. Men det är givetvis upp till var och en.

Sen finns allt det där andra som man kanske ska fundera över om det verkligen är så viktigt. Glöggfester, julfester, flera olika julbord osv. Visst är det trevligt och viktigt att träffa sina vänner och att ibland vara social efter jobbet men om det gör att man är stressad inför och på julafton så kanske det inte är så viktigt ändå. & är det viktigt så får kanske något annat stryka på foten. Man kanske inte kan gå på julbord, luciauppträdande, julfester och baka sju olika sorters julgodis, baka pepparkakshus, lägga in egen sill och stöta senap. Och det är helt ok. Det är därför det finns väldigt goda sillar hos fiskhandlarna och senap i både affärer och på Apotek.

 

julafton

 

JULKLAPPAR

Och julklapparna kan kanske inhandlas redan i november? Och om något behöver kompletteras så kan man förhoppningsvis hinna fixa det på en lunch eller beställa hem från nätet. Det är också ett tips, beställ så mycket ni kan på nätet, det spar både tid, energi och  oftast pengar. Sen kan hela familjen gå ut en dag för att köpa något litet och njuta av alla dekorationer, stämningen och atmosfären som råder, i lugn och ro. För vem hinner njuta av allt det underbara när svetten lackar under tjocka vinterjackor, händerna är röda och ömmar efter att ha burit för många påsar och tiden inte räcker till eftersom det är långa köer över allt?

Ja det är inte lätt att få allt att gå ihop inför julen men med lite planering finns det möjlighet till spontana aktiviteter. Så som att dricka glögg med vännerna en torsdag. Eller en jullunch med kollegerna. Eller tillaga sju olika sorters julgodis, om det är vad man vill. & skippa storstädningen, ta något ordentligt tag i november istället och underhåll det fram till jul så slipper ni den stressen mitt i allt. Tomten kommer ändå inte bry sig när han kommer på besök 😉

 

 

 

DELA
Föregående artikelJULEN 2019 – MIN JULIGASTE LISTA 🎅🏻
Nästa artikelJULEN HOS ÅHLÉNS 2019
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here