MUSIKHJÄLPEN 2021 – NORRKÖPING

0
204
musikhjälpen

 

FÖR EN VÄRLD UTAN BARNARBETE

Ikväll startar Musikhjälpen och i år sänds Musikhjälpen från Norrköping. Kl 20.00 kliver Anis Don Demina, Brita Zackari och Oscar Zia in i buren. Under veckan kommer de bl.a gästas av Birkir Blaer, James Blunt, Peter Jöback, Alba August. Hela schemat hittar du på Musikhjälpens webbplats. Du bidrar genom att önska låtar, lägga bud i de olika auktioner som musikhjälpen har, sätta in pengar till Radiohjälpen via Swish, Bank- eller Postgiro, starta en insamlingsbössa etc. Det finns många sätta att hjälpa. Jag kan tipsa om min vän Niclas Stohs jullåt på Spotify. För varje gång hans låt spelas skänks 4 öre till Musikhjälpen. Så sätt på repeat och njut av Niclas ljuva stämma. Han har även en bössa. Stroh till stacken.

I år samlar Musikhjälpen in pengar för att motverka barnarbete. Så här skriver de på webbsidan:
Alla barn har rätt till en trygg barndom. Trots det tvingas just nu 160 miljoner barn i världen till barnarbete. De sliter på stekheta åkrar, utsätts för gifter i osäkra fabriker, kryper i trånga gruvgångar och städar bakom stängda dörrar där ingen ser vad som händer.

Barns rättigheter kränks när de utsätts för arbete som skadar deras utveckling, är fysiskt och psykiskt farligt och som hindrar dem från att gå i skolan. Det gör att barn inte får vara barn.

Det mesta barnarbetet sker inom jordbruk och på landsbygden. Det finns ofta inga ordentliga arbetsgivare, kontrollinstanser eller skyddsnät. I sina mest extrema former innebär barnarbete att barn behandlas som slavar, att de säljs till arbetsgivare mot löfte om ett lån eller att de utsätts för allvarliga faror och sjukdomar. Nästan hälften av allt barnarbete utförs inom områden som ses som extra farliga, till exempel inom byggbranschen, gruvindustrin och i fabriker.

”Vad kan Musikhjälpen göra?
Att ge fler barn rätt till gratis skolgång som håller hög kvalitet och se till att barn stannar kvar i skolan är ett av de mest effektiva sätten att minska barnarbete. Det kan handla om att täcka kostnaden för skolmaterial. En annan åtgärd kan vara att stödja familjer så att de blir mindre ekonomiskt sårbara, vilket är extra viktigt vid katastrofer och kriser.Det krävs ocksåmer kunskap,lagaroch åtgärder. Därför kan pengarna från Musikhjälpen också gå till att utbilda och påverka barn, föräldrar, myndigheter och ledare i samhället för att öka kunskapen om barnarbete.” Källa Musikhjälpen.

 

DELA
Föregående artikelLUSSE LELLE, LUSSE LELLE, ELVA NÄTTER FÖRE JUL
Nästa artikelSÄLLSKAPSSPEL 2021 – JULKLAPPSTIPS
Välkommen till Helénes underbara jul! För samarbete maila helene.liedholm@gmail.com Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here