MUMS
I torsdags gjorde jag en omgång av min klassiska lakritskola och det blev en sån bra omgång. Mjuk, lättsmält och alldeles underbar. Jag har tidigare tipsat om denna (ett antal gånger) Men jag måste tipsa om den igen för den är så lätt att göra och det blir så himla gott. Så håll till godo.
Så här gör man lakritskola:
INGREDIENSER:
- 100 g Smör
- 2 1⁄2 dl strösocker
- 1,5-2 msk lakritspulver
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl farinsocker
- 1⁄2 dl glykos (eller glykossirap)
- 1⁄2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk flingsalt
Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 3–5 min till gyllenbrun färg. Tillsätt lakritspulver, grädde, farinsocker, glykos och vaniljsocker . Låt koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller är 124°, ca 20-25 min. Rör var femte minut för att känna av smeten och hålla koll så att det inte bränner fast. Häll i en form med bakplåtspapper. Nytt för i år så oljade jag bakplåtspappret och strödde flingsalt på pappret så att kolan får flingsalt på båda sidorna. Låt svalna någon minut, strö sedan över flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur. Skär i lagom stora bitar.
Jag tog sedan vanligt bakplåtspapper, en billig sort, klippte av en remsa på 1 dm i bredd och delade den i tre lika stora delar. Sen slog jag in alla kolor en och en i små fina omslag och la i en plåtburk som jag förvarar i kylen. Där håller de sig länge. Iaf längre än de varar (för jag kommer äta upp dem snabbare).
Testa denna, den är ljuvlig.
Ha en trevlig helg!