Att jag älskar vörtbröd har väl knappast undgått någon som följt mig ett tag och i år har jag dessutom hittat ett nytt recept som jag kommit att älska! Jag har redan hunnit med att baka ett par omgångar av det här brödet och då är vi ändå bara i början av november…
Det är ett mörkt aromatiskt vörtbröd fullproppat med russin och kryddor! Mina ungar (som helst hade levt på svampig Skogaholmslimpa eller mjuka vetekakor) är förvånansvärt förtjusta i det här brödet, trots att det är ett relativt mörkt bröd med ganska hård skorpa. Det skulle i och för sig kunna ha nåt att göra med att jag i ett svagt ögonblick döpte om brödet till ”julmust- och russinlimpa” för att sälja in det, samt att jag penslar brödet med sirapsvatten när det precis kommit ut ur ugnen för att mjuka upp skorpan en aning…
Själv har jag svårt att inte nalla en liten skiva av det när jag går förbi och känner doften av det!
Originalreceptet är jäst på surdeg (alternativt en kombination av jäst & surdeg), men nu har jag efter önskemål provat mig fram till en variant av brödet bakat på enbart jäst i stället. Och slutligen ett litet tips innan du sätter igång, köp hela kryddor och mortla dem själv, skillnaden i smak blir enorm!
Det här receptet ger en nätt limpa på knappa kilot:
Ingredienser:
- 25g smält smör
- 1.5 tsk mald torkad ingefära
- 1.5 tsk mortlade kardemummakärnor
- 1.5 tsk mortlade nejlikor
- 1.5 tsk mortlat pomeransskal
- 10 g salt
- 3 dl avslagen julmust (går att ersätta med motsvarande mängd porter, svagdricka eller en blandning av dessa för en lite vuxnare variant).
- 10 g jäst
- 30 g mörk sirap
- 25 g farinsocker
- 450-500g rågsikt
- 100 g russin
- ev 0,5 dl vatten & 1 msk sirap att pensla brödet med efter gräddningen
Gör så här:
Börja med att lägga russinen i blöt i kallt vatten för att få dem extra saftiga i brödet.
Mortla kryddorna och blanda ner dem och saltet i det smälta smöret.
Lös upp jästen i julmusten och blanda ner jäst, sirap, socker & smörblandningen. Rör ner mjölet och kör degen i hushållsassistent (eller med degkrokarna på en elvisp) tills allt har blandats.
Låt degen vila i tio minuter, tillsätt sen de uppblötta russinen och kör i ca 5-6 minuter på medelhastighet. Täck över degen med antingen ett lock eller en bakduk och ställ dragfritt att jäsa i omkring en timme.
Efter en timme tar du upp degen på ett lätt mjölat bakbord och formar en limpa av den. (Jag gillar den här metoden men brukar skippa jäskorgen på slutet, degen är så fast att den inte behöver stödet).
Låt degen jäsa övertäckt i ytterligare en timme, men efter 30 minuter sätter du på ugnen på 250 grader. När ugnen är varm efter ca en halvtimme borde limpan vara färdigjäst!
Snitta brödet med en vass kniv om du vill, skjutsa in det i ugnen och sänk värmen till runt 200 grader när brödet är inne.
Grädda i ca 40 minuter tills brödet känns färdigt (låter ihåligt om man knackar undertill eller har en innertemperatur på minst 98 grader). Passa på att njuta av den underbara doften som sprider sig i köket och bli inte orolig om brödet ser mörkt ut, ett vörtbröd ska ha en mörk skorpa!
Vill du ha ett lite barnvänligare bröd med mjukare skorpa så blanda sirap och vatten i ett glas och pensla brödet med det medan det är hett. Låt det sen svalna inlindat i bakduk. Vill du hellre ha en lite hårdare skorpa på brödet så hoppar du över penslingen och låter brödet svalna på galler utan att täcka över det.
Vänta sen nån timme innan du skär upp brödet i lagom tjocka skivor och njuter det med smör och en god cheddar, julskinka & senap eller bara som det är!
Brödet förvaras bäst utan plastpåse, stående på en skärbräda med snittytan nedåt. Då håller det i några dagar. Går det inte åt på den tiden så skiva upp det och frys in skivorna och tina dem i brödrosten vid behov!
Ser FANTASTISKT ut! Nomnom
Ja, vörtbröd kan nog vara det godaste bröd som finns! 🙂