DE ALLRA GODASTE LUSSEBULLARNA.

1
368
Lussebullar
NÄR EN FÅR LUSSEBULLECRAVINGS GALORE

 

Igår var jag och barnen ensamma hemma så jag och Inez bestämde oss för att baka Moster Gias fantastiska Lussebullar. Det som är bra med dessa Lussebullarna är att de är enkla att göra och det tar ingen tid att göra olika figurer, kringlor, prästens hår eller liknande. Man gör runda bullar, gör en liten krater i mitten som man fyller med ljuvlig hemmagjord mandelfyllning.

Do.Die.For.

 

Lussebullarna
Hushållsmaskin från 70-talet – still going strong. Electrolux visste vad de gjorde. Fantastisk Kvalité

Lussebullarna

LUSSEBULLARNA UTÖVER DET VANLIGA

Lussebullarna tar ungefär två timmar att göra men då ingår 60 minuters jäsning och cirka 30 minuter i ugnen. Det är meningen att det ska bli runt 30 bullar men Inez gjorde bullar som skulle kunna mätta en hel by så det blev bara 18, dvs hälften av vad receptet säger.

Det här är Lussebullarna lussebullar.

Lussebullarna Lussebullarna

KNÅDA OCH JOBBA

Här har Inez knådat klart degen och den ska nu jäsa i 40 minuter. Under tiden fixade vi middag. Perfekt.

Lussebullarna Lussebullarna

Kolla vilket underverk, man blir ju bara så glad och imponerad hur vacker en deg är när den har jäst. Älskar den där stora, fluffiga, jämna, formen. Så ska det se ut.

Nu var det dags att dela degen i 36 lika stora bitar men det blev som sagt 18 men det spelar inte så stor roll. Rulla dem till runda bollar och lägga på en bakplåt med bakplåtspapper och låta vila i 20 minuter (under en kökshandduk.

Lussebullarna Lussebullarna MAMMA MIA I’M IN HEAVEN

Såja, nu närmar vi oss slutet. Lussebullarna har jäst klart, kratrarna är gjorda och Inez lägger i fyllning. Sen penslar vi bullarna med ägg och skjuts in i ugnen i 7-9 min. Här gäller det att hålla koll, de blir lätt lite brända. Men det är ok det också.

Lussebullarna

TADA!

Färdiga Lussebullar som kan mätta en mindre by. Efter en sån här behöver du inte äta så mycket mer resten av dagen 🙂

Japp det var en förenklad sorts Lussebulle som är lätt att göra (Inez gjorde i princip allt, jag instruerade och fotograferade. Dessa tycker jag ni ska passa på att göra, ni kommer INTE ångra er. Jag lovar.

Här har ni hela receptet i ett svep så slipper ni scrolla fram och tillbaka. Lycka till.

RECEPT PÅ LUSSEBULLARNA:

Saffransbullar:
150 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
2 påsar saffran (1 gram)
1/2 brk kesella
1 1/2 dl vit baksirap
1 ägg +1 ägg till pensling
1/2 tsk salt
ca. 1.5 -1.7 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1 påse (50 gr) hackade mandlar

Ugn 250 gr 7-9 minuter Jäsning 1: 40 minuter Jäsning 2: 20 minuter

Smält smöret i en kastrull, lös upp saffranet i smöret och häll i mjölken. Värm upp till fingervarmt, ca 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke, häll på sirapen och lös upp jästen. Häll i mjölkblandningen och rör om. Knäck ett ägg i bunken och i med kesellan och saltet. Rör i mjölet och rör tills du har en smidig och härlig deg.

Häll ut degen på ett bord eller bänk och knåda den smidig. Jag brukar ha lite mjöl på bordet så att degen får lättare att släppa. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 40 min.

När degen jäst klart så gör två längder som du skär totalt i 30-35 lika stora  delar. Forma till runda bollar och lägg på bakplåtspapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Rör ihop fyllningen i en liten bunke.

När bullarna jäst klart tar du och gör ett hål i varje bulle med ett mjölat finger. Pensla med ägget. Fyll sedan hålet med lite av fyllningen. In i ugnen i 7-9 minuter (håll koll) och njut sedan av lussebullar med ljuvlig fyllning.

Enjoy!

DELA
Föregående artikelPAKETKALENDER – GÖR DIN EGEN KALENDER
Nästa artikelPresentation av Nike
Helenes Underbara Jul
Välkommen till Helénes underbara jul! Julbloggen som aspirerar på att vara Sveriges mest positiva, vackra och stämningsfulla julblogg. Här möter ni det moderna i harmonisk mix med det traditionella. Klassiska recept möter nymodigheter, vackra fotografier blandas med stämningsfulla inlägg. Tävlingar, filmtips och provsmakningar trängs med julanekdoter, julpyssel och allehanda julsysslor. Julstämningen och julkänslan ska vara påtaglig, närvarande och alldeles, alldeles underbar. Välkomna in.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here